Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiZbogom 0,0 promila!

Zbogom 0,0 promila!


Osim ukidanja ove odredbe s jedne strane, s druge će novi Zakon o sigurnosti prometa biti znatno strožiji.

Kako sada situacija stoji, svi kažu – zbogom 0,0 promila. Potpuna zabrana alkohola ostala bi na snazi za profesionalne vozače i mlade vozače do 24 godine starosti. Ipak, ako počine prekršaj, vozači će s manjom koncentracijom alkohola biti kažnjeni i strožije nego potpuno trijezni prekršitelji.

Generalno gledajući, novi Zakon s druge strane donosi strože kazne i veće novčane iznose za plaćanje istih. Za one najveće prekršaje predviđa se i zatvorska kazna – prekoračenje brzine za više od 50 kilometara na sat u naseljenim mjestima, odbijanje testiranja na alkohol, lijekove i droge, vožnja s više od 1,5 promila alkohola u krvi, vožnja bez vozačke dozvole, te vožnja pod zabranom.
Kako saznajemo, novost je i poništenje vozačke dozvole ukoliko vozač u pet godina prikupi dovoljan broj negativnih bodova.

Novim zakonom Vlada čak predviđa i mogućnost efikasnije naplate novčanih kazni. Naime, ako na licu mjesta platite 1.000 kuna, nećete biti evidentirani. Ipak, ova bi odluka možda povećala mogućnost korupcije.

U svakom slučaju, od početka lipnja preporučujemo – lakše nogom po gasu i grlom u alkohol!