Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportZavršio Dakar Rally 2015: pobjednici su Al-Attiyah, Coma, Sonik i Mardeev

Završio Dakar Rally 2015: pobjednici su Al-Attiyah, Coma, Sonik i Mardeev


Završio je Dakar Rally 2015. Pobjednici su Nasser Al-Attiyah (Mini), Marc Coma (KTM), Rafal Sonik (Yamaha) i Airat Mardeev (Kamaz).

Danas je u glavnom argentinskom gradu Buenos Airesu do cilja najteže rally raid utrke na svijetu stiglo 216 vozila, od 420 koliko ih je startalo. Među onima koji nisu došli do cilja nažalost ima i poginulih, jer je utrka opet uzela jednu žrtvu, poginuo je poljski motociklist Michal Hernik.

Među automobilistima pobijedio je Kataranin Nasser Al-Attiyah, sa suvozačem Mathieuom Baumelom u Miniju All4 Racing, s velikom prednošću od 35 minuta ispred drugoplasiranog Južnoafrikanca Giniela De Villiersa u Toyoti Hilux. Kataraninu je ovo druga pobjeda na Dakar Rallyju (slavio je i 2011. godine), a bio mu je ovo jedanaesti nastup.

Na treću stepenicu pobjedničkog postolja popeo se Poljak Krzisztof Holowczyc s Minijem iz Monster Energy Teama. Njemu je ovo bio deseti nastup i dosad najbolji završetak utrke. Poljak je za pobjednikom zastao sat i pol, a toliko prednosti on je skupio pred četvrtoplasiranim Erikom Van Loonom u još jednom Miniju.

U top 10 još su Vladimir Vasilyev (Mini), Christian Lavieille (Toyota), Bernherd Ten Brinke (Toyota), Carlos Sousa (Mitsubishi), Aidyn Rakhimbayev (Mini) i Ronan Chabot (SMG). Legendatni Stephane Peterhansel iz ekipe Peugeota na 11. je mjestu, dok je njegov momčadski kolega Cyril Despres završio na 34. mjestu. Još jedan legendarni vozač iz iste ekipe, Carlo Sainz, nije uspio završiti.

Dakar-Coma01

U kategoriji motocilista do svoje pete pobjede došao je Španjolac Marc Coma na KTM-u, koji se tako po broju pobjeda izjednačio sa spomenutim Despresom. Coma je pobijedio ispred Portugalaca Paula Goncalvesa na Hondi, a treći je Australac Toby Price na KTM-u.

Među prvih deset još su Quintanilla (KTM), Svitko (KTM), Faria (KTM), Casteu (KTM), Jakes (KTM), Laia Sanz (Honda) i Pain (Yamaha). Najveći uspjeh karijere postigla je motociklistica Laia Sanz, koja je u svojem petom nastupu došla do devetog mjesta generalke.

U klasi quadova šesti nastup bio je uspješan za Polajaka Rafala Sonika, koji je nadmoćno pobijedio sa skoro tri sata prednosti ispred Argentinca Jeremiasa Gonzaleza Feriolija. Treće mjesto osvojio je Bolivijac Walter Nosiglia.

Među kamiondžijama na prva tri mjesta su posade s Kamazovim monstrumima. Najbrži pilot bio je Rus Airat Mardeev, ispred sunarodnjaka Eduarda Nikolaeva i Andreya Karginova.