Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiZaključen humanitarni projekt ‘308 protiv mina’

Zaključen humanitarni projekt ‘308 protiv mina’


Automobil Peugeot 308, koji je oslikao slikar Lovro Artuković, bit će doniran rehabilitacijskom Centru M.A.R.E. u Rovinju.

Projekt se odvijao u organizaciji Ureda za razminiranje Vlade RH i Veleposlanstva Francuske te pod pokroviteljstvom predsjednika RH. Uz prikupljanje humanitarne pomoći, projekt je namijenjen senzibiliziranju javnosti o problemu miniranih područja u Hrvatskoj te se odvija već treću godinu zaredom.

Na svečanom zatvaranju obznanjeno je kako su se Rotary klub Zagreb Sljeme i ostale podružnice Rotary kluba u Hrvatskoj svojim donacijama uključile u ovogodišnju akciju. Zahvaljujući tim donacijama ova je akcija najuspješnija dosad, rekla je Dijana Pleština, ravnateljica Vladinog ureda za razminiranje.

308protivmina1

Zaštitni znak projekta bio je automobil Peugeot 308, kojeg je oslikao svjetski poznati slikar Lovro Artuković te mu nadjenuo tematsko ime ‘Ples’. Automobil će biti doniran rehabilitacijskom Centru M.A.R.E. u Rovinju, koji je osnovan s ciljem rehabilitacije djece žrtava mina u cijeloj regiji. Centar M.A.R.E. je aktivan od ljeta 2012. godine, a nalazi se u zgradi nekadašnjeg dječjeg vrtića u krugu rovinjske Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju, koja je tijekom sedam godina u potpunosti rekonstruirana i potpuno prilagođena za rad sa žrtvama minsko-eksplozivnih sredstava.

Direktorica marki Peugeot, Citroën i DS, Gordana Brlek je istaknula kako su u tvrtki iznimno ponosni i sretni jer već treću godinu zaredom mogu pomoći u razminiranju teritorija Republike Hrvatske.
– Želimo prenijeti poruku da problem mina još uvijek postoji, da je on dio naše realnosti. Međutim, želimo i ukazati na to da se pravim partnerstvom javnog i privatnog sektora može doprinijeti rješenju tog problema i time poboljšati kvaliteta života svih nas – izjavila je Brlek.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj deset županija te 81 grad i općina još uvijek zagađeno minama, što iznosi 557 četvornih kilometara minski sumnjivog područja i 64.000 razasutih minsko-eksplozivnih sredstava. Od mina je do sada očišćeno 446 kvadratnih kilometara površine za što je izdvojeno 4,2 milijarde kuna uglavnom proračunskih sredstava.