Autosport Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportZa Dakar Rally prvi put u povijesti utrke prijavljen električni automobil

Za Dakar Rally prvi put u povijesti utrke prijavljen električni automobil


Na sljedećem Dakar Rallyju će se, prvi put u 37 godina održavanja utrke, na startu pojaviti električni automobil. Zove se Acciona, napravljen je u Španjolskoj, a vozit će ga Albert Bosch i Agustin Paya.

Acciona je naziv ekipe, ali i automobila, prvog elektromobila koji će ikad nastupiti na Dakar rallyju. Albert Bosch i Agustin Paya startat će 4. siječnja u Buenos Airesu i pokušati s ostalih 660 natjecatelja proći put dug preko 9000 kilometara. Za razliku od prosječne potrošnje jednog vozila od 2250 litara goriva, Acciona bi na tih 9000 kilometara trevala potrošiti – nula litara.

Ekipa koja stoji iza Accione nije nova u velikim pothvatima s ekološkim vozilima. Prije tri godine su došli do Južnog pola sa saonicama pogonjenima vjetrom, a prije dvije godine su oplovili svijet na jedrilici bez kapi potrošenog goriva.  Za razvoj Accione trebalo je više od dvije godine, a sudjelovao je multidisciplinarni tim od dvadesetak ljudi. Najveći je izazov bio naći kompromis između efikasnosti električnog sustava i potreba koje ima trkaći automobil na ovako ekstremnoj utrci.

ACCIONA_schematic

Ugrađen je električni motor snage oko 300 KS. Masa motora je 80 kg, što je ušteda u odnosu na klasični motor s unutarnjim izgaranjem koji bi težio 280 kg. Struju će motor dobivati iz četiri pakiranja litij-ionskih baterija, kapaciteta 140 kWh. Za telemetriju i sigusnosne sustave u autu struja će se dobivati iz solarnih panela.  U trkaćim uvjetima doseg s punim baterijama je 350 kilometara. To bi trebalo biti dovoljno za većinu brzinskih ispita, a u slučaju potrebe baterije se brzo mogu zamijeniti.

Dizajn automobila je vlastita ideja stvaratelja, dakle nije kopija nekog od postojećih modela niti je korištena tuđa karoserija. Dugačak je 505 cm, širok 218 cm, visok 190 cm, osovinskog razmaka 316 cm, dakle pravi veliki terenac. Najveća masa mu je 2550 kg, no kako masa ovisi o opremljenosti baterijama, sa samo jednom baterijom masa je 1250 kg. Maksimalna brzina automobila je ograničena na  150 km/h.