Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiZa Audi nema krize, u 2010. godini se planira rast

Za Audi nema krize, u 2010. godini se planira rast


Velika gospodarska kriza navodno je prošle godine pogodila svijet, ali izgleda da u Audiju nisu čuli za nju. Zaključiti se to može iz godišnjeg izvještaja predsjednika Uprave Audija Ruperta Stadlera, koji je ovih dana objavio zadovoljavajuće poslovne i financijske rezultate te najavio još bolju 2010. godinu.

Za Audi nema krize, u 2010. godini se planira rast

Prvotni cilj Audija bio je u 2009. godini prodati 900.000 automobila, a zbog dobrih prodajnih rezultata potkraj godine je ljestvica povišena na 925.000 prodanih primjeraka. Stadler je izrazio posebno zadovoljstvo prodajom modela Q5, A6 i A5, ali za najveći doprinos ukupnom pozitivnom rezultatu ipak treba biti zahvalan porastu prodaje na najvećem stranom tržištu – Kini. Tamo je već u listopadu 2009. premašena cijela prodajna kvota iz 2008. godine. Osvrnuo se Stadler i na brojke od kojih se nama smrtnicima vrti u glavi – zaradi i dobiti. Kumulativna operativna dobit u prva tri tromjesečja iznosi 1,17 milijardi eura.

U osvrtu na 2009. Godinu Stadler se prisjetio posebnih trenutaka. Najvažniji je svakako proslava 100-godišnjice marke, koja je finiširana gala večerom sa 1800 gostiju 16. srpnja u Ingolstadtu, na kojoj je predstavljen i novi model A5 Sportback.

Što se novih modela tiče, u 2009. godini lansirano je šest dodatnih modela. Uz njih prikazana je i vizija budućnosti, u obliku prototipa Audi e-tron, koji predstavlja potpuno električni sportski automobil visokih performansi, za koji je planirana maloserijska proizvodnja već od 2012. godine. Tijekom idućih dvanaest mjeseci najavljeno je predstavljanje osam novih modela, a i investicijski plan je takav da u Audiju ništa drugo osim porasta proizvodnje i prodaje niti ne očekuju.

Za Audi nema krize, u 2010. godini se planira rast

Autor: Marijan Malčević