Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportWTCC: Pobjede Lopeza i Mullera na uličnoj stazi u Maroku

WTCC: Pobjede Lopeza i Mullera na uličnoj stazi u Maroku


World Touring Car Championship moglo bi se preimenovati u Citroen Touring Car Championship, jer francuska marka u potpunosti dominira prvenstvom, ne ostavljajući drugima ni mrvice.

Drugi natjecateljski vikend WTCC-a u potpunosti je protekao u dominaciji Citroena. U Maroku su u prvoj utrci osvojili prvih pet mjesta, a u drugoj ‘samo’ tri mjesta na podiju.

Aktualni svjetski prvak Argentinac Jose Maria Lopez bio je najbrži u kvalifikacijama, osvojivši pole poziciju. A kad on starta s prvog mjesta, očekuje se da i kroz cilje prođe prvi. Tako je bilo i na stazi u Marrakechu. Iza njega naredali su se vozači još četiri Citroena Elysee WTCC – Kinez Ma Qing Hua, Marokanac Mehdi Bennani i dva Francuza Sebastien Loeb i Yvan Muller.

U utrci je sudjelovalo 17 vozača, a do cilja je stiglo njih 14. Srpski vozač Dušan Borković uopće nije startao, jer nije bio zadovoljan pripremljenošću svoje Honde Civic. Osim što se žalio da Proteam nije spremio auto poput drugih Hondi, Borković ima i neuobičajeni problem zbog svoje visine (207 cm), pa mora posebno podešavati sjedalo, a ni to nije učinjeno kako treba, pa tijekom vožnje trpi bolove. Zbog svega ovoga Borković je nakon utrke najavio potpuno povlačenje iz prvenstva.

CitroenWTCCMaroko2

U drugoj je utrci, s obrnutim rasporedom na startu, s vrha krenuo Muller. Francuski veteran stigao je do svoje 42. pobjede u WTCC-u. Na postolje su se uz njega još popeli Loeb i Lopez, dakle još jedna potpuna pobjeda Citroena. Na dominaciju pojedinih proizvođača u WTCC-u smo navikli, podsjetimo se Seata ili Chevroleta u posljednjih desetak godina, ali Citroen ih s ovakvim pobjedama nadmašuje.

U bodovnom poretku prvenstva poredak vozača je sljedeći: Lopez 93, Loeb 76, Muller 57, Ma Qing Hua 38, Targuni 38, Monteiro 36, Bennani 26… U poretku proizvođača samo su tri marke, a najbitnija je informacija da su uz Citroen i Hondu svoje prve bodove osvojili vozači Lade.

Sljedeća utrka vozi se za prvomajski vikend na Hungaroringu. To je nama geografski najbliža utrka WTCC-a, pa ako ste fan ove trkaćke serije, bilo bi šteta propustiti je i ne otići do Mađarske.