Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportWTCC: Lopez rekordnom desetom pobjedom okončao sezonu

WTCC: Lopez rekordnom desetom pobjedom okončao sezonu


Svjetsko prvenstvo touring automobila okončano je dvjema utrkama u Macau. Svoju desetu ovosezonsku pobjedu izborio je prvak Lopez (Citroen), a nakon druge utrke slavio je Huff (Lada).

Jose Maria Lopez vozio je u Macau prvi put u životu, a titulu prvaka svijeta potvrdio je još jednom pobjedom, desetom ove sezone (novi rekord). Rob Huff također je rekorder, jer bila mu je ovo ukupno sedma pobjeda u Macau.

Macau-race

Ulična staza Giua ima kultni status među trkačima, nešto kao Monte-Carlo u Formuli 1. Kombinacija je brzih ravnica i tehnički zahtjevnih skliskih zavoja, a s obzirom da joj nedostaje zona izlijetanja, udarci u zidove su česti i gotovo da nema utrke bez razbijanja i prekida. Bilo je tako i na dvije zadnje utrke WTCC prvenstva.

U prvoj je utrci Lopez krenuo s pole-pozicije i komotno je zadržao prvo mjesto do kraja. Iza njega bilo je zanimljivo, jer kolege iz Citroena Loeb i Muller nisu obranili drugu i treću startnu poziciju, završili su peti (Muller) i šesti (Loeb). Prestigla su ih tri vozača s Hondama – Michelisz, Tarquini i Monteiro. U zid se zabio William Lok sa Seatom, a Mehdi Bennani s Hondom završio je u zidu u trenutku kad je za cijeli krug prestizao Kwonga, a ovaj umjesto da se makne je skrenuo u njega.

Macau-Huff1

U drugoj utrci s obrnutim gridom pole-poziciju imao je Hugo Valente (Chevrolet), ali slabo je startao i pao je nekoliko mjesta. Vodeću je poziciju uzeo Tiago Monteiro i držao ju je jedan krug do kraja, a tad je zbog kvara odustao. Uzrok je najvjerojatnije pregrijavanje upravljačkog sustava, a do njega je došlo prilikom spore vožnje u periodu sigurnosnog automobila.

A  ‘safety car’ je na stazi bio tri kruga nakon što se u zid zabio Citroenov Kinez Ma Qing Hua. Zid je još poljubio i Gianni Morbidelli s Chavroletom.

Monteirovo odustajanje promoviralo je na prvo mjesto Roba Huffa u Ladi. Uspio se obraniti od napada Mullera i osvojiti drugu ovosezonsku pobjedu Lade. Na trećem je mjestu završio Valente.