Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportWRC: Wales Rally GB za kraj prvenstva, većina medalja podijeljena, Volkswagen ostalima ostavio mrvice

WRC: Wales Rally GB za kraj prvenstva, većina medalja podijeljena, Volkswagen ostalima ostavio mrvice


Wales Rally GB zatvara svjetsku relijašku sezonu. Volkswagen je pokupio sve pojedinačne medalje i ekipni naslov prvaka, a Citroen, Ford i Hyundai bore se za srebro i broncu u ekipnoj konkurenciji.

Rally u Walesu tradicionalno zatvara svjetsko prvenstvo. Od 13. do 16. studenog očekuje nas festival rallyja u uvjetima tipičnima za Wales, po oblačnom vremenu i kiši, na skliskim i blatnjavim cestama.

Rally Finland 2014

Najbolji svjetski relijaši kreću u akciju danas (četvrtak) kvalifikacijskim vožnjama u legendarnoj šumi Clocaenog. Navečer je ceremonijalni start na stadionu Eirial Park u Colwyn Bayu, a s brzincima se kreće u petak ujutro. Voze se dva kruga po četiri brzinca, ukupno 145,7 kilometara.

U subotu se vozi također dva puta četiri brzinca, plus jedan kratki za publiku kod dvorca Chirk, ukupno 113,7 kilometara. Još šest brzinaca na rasporedu je u nedjelju, ukupno 46 km, uključujući dva prolaska po Kimmel Parku. Ukupni itinerer sadrži dakle 23 brzinca sa 305,6 kilometara.

M-SportFiesta

Na listi prijava su 72 posade, od toga 14 u WRC automobilima. Dva su Citroena DS3 WRC (Kris Meeke i Mads Ostberg), tri Hyundaija i20 WRC (Thierry Neuville, Juho Hanninen, Hayden Paddon), tri Volkswagena Pola R WRC (Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala, Andreas Mikkelsen) i šest Ford Fiesti RS WRC (Mikko Hirvonen, Elfyn Evans, Robert Kubica, Henning Solberg, Martin Prokop, Ott Tanak).

Ford je inače najzastupljenija marka, jer od 72 automobila na listi je čak 36 Fordova! Uz Fiestu RS WRC tu su Fiesta R5, Fiesta RRC, Fiesta S2000, Fiesta R2, Fiesta R1 i Fiesta ST.

Rally Finland 2014

U poretku elitnog razreda svjetskog prvenstva Volkswagen je osvojio sve – momčadski naslov i prva tri mjesta u vozačkoj konkurenciji, a jedina neizvjesnost je tko će od preostale tri tvorničke momčadi uzeti preostale dvije medalje. Citroen ima 187 bodova, M-Sport (Ford) 180 bodova, a Hyundai 175 bodova, dakle sve tri ekipe su u konkurenciji.

Ništa još nije riješeno u WRC2 kategoriji, u kojoj teoretski četiri vozača mogu do naslova prvaka, a trojica od njih vozit će u Walesu: Nasser Al-Attiyah (Ford Fiesta RRC, 110 bodova), Lorenzo Bertelli (Ford Fiesta R5, 93 boda) i Jari Ketomaa (Ford Fiesta R5, 90 bodova).

MatthewWilson

U toj kategoriji među zanimljivostima je povratak na stazu Matthewa Wilsona, sina šefa M-Sporta Malcolma Wilsona. Njegova Fiesta RRC bit će u istim bojama kao Ford Escort RS Cosworth koji je njegov otac vozio na istom rallyju prije 20 godina.

U Walesu će voziti i vozači iz WRC3 i Junior WRC kategorije. Naslov prvaka tu je već osvojio Francuz Stephan Lefebvre s Citroenom DS3 R3T. Zanimljivo je da je Lefebvre u istoj sezoni postao i Europski juniorski prvak. Mladac je očito talenat, možda i nasljednik Loeba i Ogiera.