Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportWRC: Vodafone Rally of Portugal za tjedan dana

WRC: Vodafone Rally of Portugal za tjedan dana


Do slijedeće utrke u WRC prvenstvu ostalo je još tjedan dana, a timovi se užurbano pripremaju za još jedan europski reli ispit. Nakon Portugala reli ludilo se seli na drugi kraj Europe, u Bugarsku, početkom srpnja. Do tada se treba dobro pripremiti za ono što dolazi, a to je Portugal. Evo kratkog pregleda utrke.

Ovo je vrlo zanimljiva utrka za sve timove, osobito za BP Ford Abu Dhabi World Rally Team, koji u Portugal dolazi kao najuspješniji proizvođač u povijesti reli utrkivanja. Naime, rekord je od 1992. godine do sada držala Lancia sa 74 pobjede, a taj je rekord srušio Ford sa 75 pobjeda. Vjerujemo kako će Jari-Matti Latvala i Mikko Hirvonen biti posebno nabrijani za utrku, pogotovo Latvala, koji je pobjedom u Australiji srušio taj rekord.

Naravno, Citroenovi vozači neće spavati, pogotovo ne Sebastien Loeb, vozač koji je izvan svih kategorija i koji može pobijediti gdje i kada to želi. Ako bi se na koga trebali kladiti u Portugalu na pobjedu, onda je to sigurno Loeb, koji je trenutno i vodeći na ljestvici vozača. Najugodnije iznenađenje sezone je drugi Francuz, Sebastien Ogier (Valjda je važno zvati se Sebastien, hehe), koji u Citroen Junior timu grabi velikim koracima naprijed. Mnogi prognoziraju kako bi upravo Ogier mogao biti drugi Loeb.

Naravno, nećemo zaboraviti niti neke druge vozače koji mogu iznenaditi. Tu su Petter Solberg, bivši svjetski prvak sa svojim privatnim timom, zatim drugi Citroenov vozač Dani Sordo, a zabljesnuti mogu i Matthew Wilson i Henning Solberg iz Stobart Forda, kao i Frederico Villagra u Minchi’s Fordu.

Ukupno je prijavljeno 75 posada iz 33 zemlje s 5 kontinenata, što je najveći broj u dosadašnjem WRC prvenstvu. Ukupan reli dug je 1.223,07 kilometara, od čega je 18 brzinskih ispita dužine 355,32 kilometra.

Zanimljivo je spomenuti i kako će se u Portugalu voziti na makadamskim brzinskim ispitima voziti na Pirelli Scorpion WRC 205/65R15 gumama, i to u isključivo tvrdoj komponenti. Timovima je zabranjeno dodatno "zarezivanje" guma, a svaki automobil ima samo 2 rezervna kotača.

Reli u Portugalu vozi se od 28-30. svibnja 2010. godine.