Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportWRC u 2013. godini – 10 razloga zašto ove sezone trebate pratiti svjetsko reli prvenstvo

WRC u 2013. godini – 10 razloga zašto ove sezone trebate pratiti svjetsko reli prvenstvo


Reli sezona 2013 počinje idućeg vikenda, od 15-20. siječnja. Timovi se užurbano pripremaju za prvu utrku u Monte Carlu. A znate li zašto biste trebali još bolje pratiti ovogodišnju WRC sezonu?

U nastavku vam nudimo ni manje ni više nego 10 razloga zašto bi ovogodišnja WRC sezona mogla biti izuzetno zanimljiva.

1. Sigurno ćemo dobiti novog svjetskog prvaka – nakon što je Sebastien Loeb najavio svoj odlazak iz WRC-a. Ili točnije, ove će godine voziti samo četiri utrke, jer se navodno više priprema za novu WTCC sezonu, gdje bi se trebao pojaviti. O tom detaljnije nekom drugom prilikom.

2. Mads Ostberg ima veliku šansu u novom i po nama prilično jakom Qatar M-Sport World Rally Teamu. U odlično pripremljenoj Ford Fiesti RS WRC možda vidimo novog svjetskog prvaka, vozi se 13 utrka. To je i jedini Fordov tim u ovogodišnjem prvenstvu, uz tri Citroenova i novi Volkswagenov (Polo R WRC)

3. Juho Hanninen možda ponovo pobijedi – najveće izglede ima upravo na prvoj utrci u Monte Carlu ili snježnoj Švedskoj utrci, ali šansa postoji. Hanninen vozi Ford Fiestu u privatnom timu.

4. Stiže nova generacija vozača – Esapekka Lappi je jedan od novih mladih nada i po mnogima najveća nada u 2012. godini. Odvezao je nekoliko odličnih utrka, u WRC 2 ligi u Škodinom timu moglo bi biti vrlo zanimljivo.

5. Volkswagen je ušao u WRC – novi proizvođač u reli prvenstvu. Novi Polo R WRC se pokazao kao vrlo zanimljiv, a vozači Jari-Matti Latvala, Andreas Mikkelsen i Sebastien Ogier mogu napraviti čuda na stazi.

6. M-Sport tim je u potrazi za mladim nadama – uz Mads Ostberga, M-Sport će prućiti priliku mladim vozačima kao što su Thierry Neuville i Evgeny Novikov, i to u svih 13 utrka u ovogodišnjoj sezoni. Oba su vrlo natjecateljski raspoložena i pod budnim su okom već iskusnog Nassera Al-Attiyaha.

7. Ponovo se vozi reli utrka u Australiji – po mnogima jedna od najzanimljivijih utrka u sezoni, i ove ćemo godine uživati u jurnjavi po australskom kontinentu, nakon jedne godine pauze.

8. Ponovni polet u Citroenu – iako Citroen više ne može računati na osmerostrukog svjetskog prvaka za redom, Sebastiena Loeba, imaju drugog aduta u rukavu, a to je uvijek odlični Mikko Hirvonen, kao i Dani Sordo. Podsjetimo se, jedne sezone Hirvonenu je titula svjetskog prvaka pobjegla za jedan bod, a ovo mu je odlična prilika da se okruni toliko željnom titulom.

9. Nove klase i kategorije – i WRC evolvira, razvija se. Uz standardnu “prvu ligu” koja se zove WRC, nova WRC 2 liga nastaje iz bivše SWRC lige (gdje se natječu automobili iz N klase), a WRC 3 liga je bivša PWRC liga (automobili s pogonom na samo dva kotača). WRC Academy je preimenovana u Junior WRC, u kojoj će nastupati Citroeni DS3 R3, Mitsubishi Lanceri i Subaru Impreze. Po nama dobar potez što se tiče preimenovanja.

10: Elfyn Evans je napredovao – nakon što je dominirao u WRC Academy ligi u 2012. godini, ove će sezone imati priliku pokazati svoje sposobnosti u Ford FIesti s pogonom na svim kotačima u M-Sport timu. Mladi Britanac može napraviti čuda.