Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportWRC sezona 2011: novi kalendar i – novi motori?

WRC sezona 2011: novi kalendar i – novi motori?


FIA, krovna motorsport organizacija, ili ako hoćete alfa i omega autosporta, najavila je kako će privremeno odgoditi odluku oko donošenja kalendara za sezonu 2011 jer ga, kako kažu, mora dodatno razmotriti grupa stručnjaka. Odluka je donesena prošlog tjedna na sastanku FIA World Motor Sport Councila u Bahrainu.

Ipak, nećemo morati dugo čekati novi kalendar za iduću sezonu, jer je krajnji rok 14. travanj 2010. godine.

Nas je više zaintrigirala informacija koja je vezana uz samu motorizaciju reli bolida i sve vezano direktno uz same utrke. Dakle, dogodit će se neke promjene po pitanju sigurnosti (Priority 1, Priority 2), neke će promjene biti i vezano uz Safety Car.

Ono najzanimljivije je vezano uz same motore. FIA je definirala nova homologacijska pravila koja kažu da će se  u prvenstvu 2011 smjeti koristiti 1,6 litarske turbo mašine s direktnim ubrizgavanjem, u skladu sa Super 2000 pravilima. Mašine će ili dobivati od tvorničkih proizvođača ili će ih moći homologirati ali uz vrlo stroga tehnička pravila. Koja, za sada nije točno definirano, ali vjerujemo da će sve biti dobro usklađeno.

Kako će se to odraziti na samo utrkivanje? Hm, naše je mišljenje sigurno ne negativno. Naime, u reli natjecanjima nema prestizanja, nema međusobnog nadmetanja, utrke se voze na najbolje vrijeme. Veći je naglasak na atraktivnoj vožnji, rezultat je dakako najvažniji, a koja se mašina nalazi pod haubom i nije toliko bitno. Za gledatelje to nema neke razlike.

Važnije je nešto drugo – da se prvenstvo razvija i da ima više timova i vozača, što u posljednjih nekoliko sezona na žalost i nije tako.