Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportWRC reli u Jordanu pomaknut za Uskršnji vikend

WRC reli u Jordanu pomaknut za Uskršnji vikend


U Svjetskom prvenstvu u reliju ovog vikenda na rasporedu je Jordan Rally. Zbog Uskrsa održavanje relija pomaknuto je za jedan dan u odnosu na uobičajeni raspored, pa će se voziti u četvrtak, petak i subotu. Na listi prijava je 36 posada, u WRC, P-WRC i S-WRC konkurenciji, a utrka se boduje i za Bliskoistočno prvenstvo.

Po rotacijskom sustavu jordanski reli je u WRC-u svake druge godine, tako da se lani nije vozio, a 2008. godine pobjednik je bio Finac Mikko Hirvonen u Fordu.  

Citroenovce će predvoditi prvak Sebastien Loeb, koji se preklani u Jordanu razbio, a uz njega je Dani Sordo (preklani drugoplasirani).  U Citroen Junior momčadi su Sebastien Ogier (preklani u Jordanu vozio C2 S1600) i Kimi Raikkonen. Još jedan C4 WRC vozit će bivši svjetski prvak Petter Solberg.

Fordovce pak predvodi posljednji pobjednik Jordana Mikko Hirvonen. Uz njega će za bodove u momčadskoj konkurenciji voziti i Jari Matti Latvala. Treći član momčadi Khalid Al Qassimi umjesto Focusa odlučio se za Fiestu S2000, jer će s njom ‘ganjati’ bodove u Srednjeistočnom prvenstvu.. Za Stobart M-Sport vozit će Henning Solberg i Matthew Wilson, a drugi nastup ove sezone imat će Federico Villagra za Munchi’s.

U S-WRC konkurenciji ima prijavljenih 9 posada. Škode Fabije vozit će Per-Gunnar Andersson, Nasser Al-Attiyah, Eyvind Brynildsen i Patrik Sandell, a Ford Fieste Janne Tuohino, Bernardo Sousa, Michal Kosciuszko, Xevi Pons i Jari Ketomaa. Utrku preskaču Albert Llovera i Martin Prokop. Aktualni P-WRC prvak Armindo Araujo nakon pobjede u Meksiku bit će favorit i u Jordanu, a suprostavit će mu se Šveđanin Patrik Flodin i manje poznati vozači poput Gianluce Linarija, Martina Semerada i domaćeg prvaka Amjada Faraha.

Jordanski reli vozi se na makadamskim putevima, karakterističan je po visokim temperaturama, koje mogu dosegnuti i 40 stupnjeva Calzijusevih. Reli je najposebniji po tome što su baza relija i servisna zona, pedesetak kilometara od glavnog grada Ammana, smješteni odmah do Mrtvog mora, koje se nalazi četrdesetak metara ispod nulte nadmorske visine.

U četvrtak natjecanje počinje u 11 sati, a vozi se 7 brzinskih ispita ukupne dužine 95 kilometara. U petak je na rasporedu 6 brzinaca dugih 138 kilometara. Među njima je i brzinac uz rijeku Jordan, dugačak čak 41,5 km, koji se vozi dvaput. U subotu se vozi još 8 brzinskih ispita dugih 105 km. Ukupna je dužina svih brzinaca 339,5 kilometara.

Izvor: Automoto-portal.hr