Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportWRC: Jari-Matti Latvala pobjednik Acropolis rallyja u Grčkoj, Kubica napokon završio utrku

WRC: Jari-Matti Latvala pobjednik Acropolis rallyja u Grčkoj, Kubica napokon završio utrku


Finac Jari-Matti Latvala u Grčkoj je ostvario svoju prvu pobjedu za upravljačem Volkswagena Pola R WRC. Mjesta na postolju osvojili su još Dani Sordo (Citroen) i Thierry Neuville (Ford)

Teški makadamski reli već je na prvom brzinskom ispitu u petak popodne uzeo velike žrtve – Sebastien Ogier morao je odustati zbog kvara, Mads Ostberg je strgao kotač i izgubio preko tri minute, a Mikko Hirvonen je zbog problema s upravljačem izgubio skoro šest minuta. Vodstvo je uzeo Rus Evgeny Novikov s Fordom Fiestom RS WRC.

Ogier je nastavio utrku u subotu ujutro s penalizacijom od deset minuta, a do kraja relija uspio se dočepati desetog mjesta generalke, dok je na posljednjem brzincu (Power stageu) pobjedom osvojio dodatna tri boda. Ostberg i Hirvonen s popravljenim autima uspjeli su do kraja dogurati do šestog, odnosno osmog mjesta.

U borbi za pobjedu sljedeći presudni trenutak dogodio se na četvrtom brzincu, na kojem je Novikov izgubio tri i pol minute zbog puknute gume, pa je vodstvo preuzeo Latvala, ispred Sorda i Neuvillea. Takav poredak prve trojice zadržao se do kraja relija, na kojem se vozilo 14 brzinaca. U borbi za četvrto mjesto Norvežanin Andreas Mikkelsen s Volkswagenom bio je bolji od Nassera Al-Attiyaha u Fordu.

Iza prve desetorke u WRC automobilima na 11. mjestu generalke završio je Robert Kubica s Citroenom DS3 RRC, kao najbrži u WRC-2 kategoriji. Kubica je tako nakon nekoliko odustajanja na relijima napokon uspio pokazati da može spojiti brzinu i pouzdanost.

Rezultati relija:
1. Latvala J. – Anttila M. (Volkswagen Polo R WRC) 3:31:01.2
2. Sordo D. – del Barrio C. (Citroen DS3 WRC) +1:50.0
3. Neuville T. – Gilsoul N. (Ford Fiesta RS WRC) +2:14.1
4. Mikkelsen A. – Markkula M. (Volkswagen Polo R WRC) +3:55.1
5. Al-Attiyah N. – Bernacchini G. (Ford Fiesta RS WRC) +4:12.6
6. Ostberg M. – Andersson J. (Ford Fiesta RS WRC) +5:48.7
7. Prokop M. – Ernst M. (Ford Fiesta RS WRC) +7:22.4
8. Hirvonen M. – Lehtinen J. (Citroen DS3 WRC) +8:00.7
9. Novikov E. – Minor-Petrasko I. (Ford Fiesta RS WRC) +8:11.8
10. Ogier S. – Ingrassia J. (Volkswagen Polo R WRC) +10:10.3

Power stage:
1. Ogier/Ingrassia
2. Novikov/Minor-Petrasko
3. Mikkelsen/Markkula