Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportWRC breaking news: Mikko Hirvonen najavio povlačenje iz Svjetskog prvenstva

WRC breaking news: Mikko Hirvonen najavio povlačenje iz Svjetskog prvenstva


Finac Mikko Hirvonen, jedan od najboljih svjetskih relijaša, koji je četiri puta bio drugi na svijetu (iza Loeba), najavio je povlačenje iz WRC-a nakon posljednjeg ovosezonskog relija u Walesu.

Neočekivana vijest odjeknula je danas među pratiteljima svjetskog relija – Mikko Hirvonen najavio je povlačenje iz WRC-a nakon što odveze još jedan rally, za tjedan dana u Walesu. Hirvonen je u Svjetskom rally prvenstvu 13 godina, nastupio je na 162 rallyja, pobijedio je 15 puta i bio ukupno 68 puta na postolju.

Hirvonen-Loeb

Imao je ‘nesreću’ da je vozio u vrijeme nenadmašnog Sebastiena Loeba, koji je osvojio devet uzastopnih titula svjetskog prvaka, a za to vrijeme Hirvonen je četiri puta bio drugoplasirani.

No, ipak se i Hirvonen može nazvati svjetskim prvakom, jer zaslužan je za osvajanje titule momčadskog prvaka koja je pripala Fordu 2006. i 2007. godine. S njim je u momčadi bio Marcus Gronholm.

hirvonen-lehtinen

Svih 13 godina suvozač Hirvonenu, osim na dva rallyja, bio je Jarmo Lehtinen, kojemu Mikko u oproštajnoj poruci posebno zahvaljuje.

– Imam puno nevjerojatnih sjećanja na ovih 13 godina, proputovao sam cijeli svijet, sretao fantastične ljude i uživao sam u svakom rallyju i svakoj borbi s najboljim vozačima. Nekad sam pobijedio, nikad izgubio, ali do kraja života ću se svega sjećati sa smiješkom – poručio je 34-godišnji Hirvonen, koji se odlučio ‘penzionirati’ iz WRC-a zbog obiteljskih razloga, jer želi više vremena provoditi sa sinovima i suprugom.

Hirvonen3

U Svjetskom prvenstvu Hirvonen je debitirao 2002. godine, vozeći Ford na Finskom rallyju. Najveći dio karijere vozio je za Ford, osim 2004. godine za Subaru te 2012. i 2013. godine za Citroen. Prvu WRC pobjedu ostvario je 2006. godine u Australiji. Te godine i godinu poslije osvojio je treće mjesto u prvenstvu, iza Loeba i Gronholma.

Viceprvak bio je prvi puta 2008. godine, a 2009. godine je za prvakom Loebom zaostao jedan jedini (!) bod. S Fordom je bio drugi na svijetu još 2011. godine, a četvrti je puta osvojio drugo mjesto vozeći Citroen 2012. godine.

Evo i nekoliko filmića kojima ćemo se prisjetiti Hirvonenove bogate karijere…