Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportWorld Rallycross Championship: Johan Kristofersson iznenadio favorite

World Rallycross Championship: Johan Kristofersson iznenadio favorite


Šveđanin Johan Kristoffersson pobjednik je prve utrke nove sezone Svjetskog rallycross prvenstva, održane proteklog vikenda na stazi Montalegre u Portugalu.

Kristoffersson, koji vozi Volkswagen Polo RX Supercar, nije bio među favoritima, ali najbrži je bio kad je bilo najpotrebnije – u polufinalu i finalu. Pobijedio je ispred aktualnog svjetskog prvaka Norvežanina Pettera Solberga (Citroen DS3 Supercar) i Šveđanina Timmyja Hansena (Peugeot 208 WRX), a u finalu su još bili Davy Jeanney (Peugeot), Andreas Bakkerud (Ford) i PG Andersson (Volkswagen).

Kroz četiri kvalifikacijske runde najbolje je prošao Solberg, s dvije pobjede, a po jednom su najbolja vremena imali Hansen i Bakkerud. Kristoffersson je triput imao treće vrijeme, a jednom čak četrnaesto, pa su ga rijetki smatrali kandidatom za pobjedu, no sve ih je iznenadio i na kišom natopljenoj blatnjavoj stazi pokazao najviše brzine i spretnosti.

KristofferssonWinsPortugal-1

U prvoj utrci druge sezone prvenstva sudjelovao je 21 vozač u Supercar kategoriji, 18 ih je vozilo u klasi S1600, a desetero u klasi RX Lites. Pobjednik u klasi S1600 je Mađar Krisztian Szabo , a u RX Lites klasi Šveđanin Kevin Eriksson.

Nakon prvog eventa u poretku prvenstva na vrhu su bodovno izjednačeni Kristoffersson i Solberg s 27 bodova, Hansen ima 24, Bakkerud 21 bod… Što se ekipa tiče, vodi Team Peugeot-Hansen s 40 bodova, a slijede Ford Olsbergs MSE, Marklund Motorsport i  SDRX, svi sa 29 bodova.

Iduća utrka vozi se već ovog prvomajskog vikenda u Hockenheimu, kao prateći događaj otvorenja DTM sezone.