Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiWorld Car of the Year 2010: finalisti su Polo, Prius i E-klasa

World Car of the Year 2010: finalisti su Polo, Prius i E-klasa


Izbor World Car of the Year, dakle najboljeg svjetskog automobila za 2010. godinu, na ženevskom je sajmu ušao u finalnu fazu. Žiri kojeg čini 59 specijaliziranih novinara iz 25 zemalja objavio je po tri finalista u svim kategorijama, a pobjednik će biti objavljen 1. travnja na otvorenju New York International Auto Showa.

Titulu koju je lani osvojio Volkswagen Golf ove godine opet ima priliku osvojiti jedan Volkswagenov model – Polo. Konkurenti su mu Toyota Prius i Mercedes E-klase. Prije objave finalista na široj listi je bilo 30 automobila, a zatim je lista sužena na 10 polufinalista.

Za titulu World Performance Car u konkurenciji su ostali još Audi R8 V10, Ferrari California i Porshe 911 GT3. Ekološka nagrada World Green Car, koju sponzorira Bridgestone, otići će Toyoti, Hondi ili Volkswagenu. Dok Japanci konkuriraju s pojedinačnim modelima Priusom i Insightom najveća europska marka u finale se plasirala s cijelom paletom BlueMotion modela (Polo, Golf, Passat).
Za nagradu World Car Design of the Year kandidate je najprije izabrala peteročlana komisija dizajnerskih stručnjaka, a nakon toga su članovi žirija za finaliste odabrali Chevrolet Camaro, Citroen C3 Picasso i Kiu Soul.