Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliVolvo XC90 će imati i Plug-In Hybrid inačicu, sami izaberite svoj
Volvo XC90

Volvo XC90 će imati i Plug-In Hybrid inačicu, sami izaberite svoj


U slučaju Volvo XC90 modela se radi o dizelskom plug-in hibridu koji kombinira malo drugačiji način pogona od standardnog hibridnog benzin/struja.

Ono što je potvrdila švedska kompanija je kako će se Volvo XC90 plug-in hibrid pojaviti na europskom tržištu u pogonskoj kombinaciji dizel/struja, uz standardni benzin/struja hibridni pogon. Moći ćete odabrati ili V6 ili V8 motor.

Ovo nije prvi kompanijin hibrid. Još smo prije nekoliko godina vidjeli Volvo V60 Plug-In Hybrid kojeg pokreće 5-cilindrični 2,4 litarski dizelski motor u kombinaciji s električnim pogonom i koji se pokazao kao prilično privlačan te s osjetno smanjenom potrošnjom goriva. Zanimljivost kod ovog hibrida je da dizelski motor pokreće automobil ali isto tako napaja i baterije iz kojih kasnije elektromotor crpi energiju i pokreće automobil. Inače, elektromotori su postavljeni na zadnjim kotačima, tako da ste u stvari dobili AWD pogon na svim kotačima – naprijed dizelski motor a straga elektromotor. Kombinirano do stotke ubrzava za nešto malo manje od 6 i pol sekundi.

Novi Volvo XC90 Plug-In Hybrid bi trebao biti osjetno moćniji. Samostalno bi motor trebao razvijati oko 300 konja, a kombinirano s elektromotorom snaga se penje ukupno na 400 konja. Cijela ova priča bi se trebala osjetiti i na potrošnji dizelskog goriva koje bi trebalo biti osjetno manje nego kod klasičnog dizelaša s tom snagom. Samo elektromotor ima autonomiju od oko 50 kilometara.

Volvo XC90 Plug-In Hybrid se očekuje tijekom 2014. godine, kao što smo rekli na europskom tržištu sigurno, a za ostala tržišta nema informacija.

Volvo XC90