Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliVolvo V60 Plug-in Hybrid – ubrzana proizvodnja prvog dizelskog hibridnog automobila na svijetu

Volvo V60 Plug-in Hybrid – ubrzana proizvodnja prvog dizelskog hibridnog automobila na svijetu


Proizvodnja prvog dizelskog plug-in hibrida na svijetu uspješno je integrirana u proizvodnu liniju ostalih modela pogona Torslanda u Gothenburgu. No, sada se situacija i dodatno ubrzava.

Volvo Car korporacija povećava proizvodne kapacitete za novi Volvo V60 Plug-in Hybrid. Proizvodnja Volvo V60 Plug-in hibridaNakon početne serije od 1.000 primjeraka za modelsku 2013. godinu, za 2014. bit će proizvedeno 4.000-6.000 primjeraka.

To je sjajno dostignuće uzme li se u obzir da sofisticirana plug-in hibridna tehnologija uključuje dvije pogonske opcije i moćnu bateriju koja omogućava autonomiju kretanja od 50 kilometara, isključivo na struju.

„Mi smo prvi u industriji koji su integrirali plug-in hibridnu tehnologiju i uspostavili proizvodnju usporedo sa standardnim modelima. Integracija u standardnu proizvodnju nudi kupcima mogućnost odabira svih opcija, dostupnih i u standardnom Volvu V60,“ ističe Peter Mertens, stariji dopredsjednik odjela za razvoj i istraživanje pri Volvo Car korporaciji.

Sva dodatna oprema i dodatni sustavi ovog automobila uvjetovali su modifikaciju proizvodne linije. Ta adaptacija je omogućila jednostavnu integraciju preko 300 dodatnih dijelova koje plug-in hibridna verzija ima u odnosu na standardni V60.

Nekoliko primjera integrirane proizvodnje:
–    Električni motor se sklapa na istoj postaji na kojoj se sklapa i integralni pogon 4×4 modela.
–    Sustav hlađenja i visokovoltažni kablovi sklapaju se na liniji ugradnje pogonskih sustava i dijelova podvozja.
–    Baterijsko pakiranje ugrađuje se kroz otvor prtljažnika i u samo nekoliko milimetara slobodnog prostora smješta se bez problema u interijer u samo 60 sekundi.

“11,2 kWh baterija je najkompleksniji dio vozila. Njezino precizno smještanje je sjajan primjer našeg vrhunskog procesa sklapanja”, napominje Mertens.

Volvo V60 Plug-in Hybrid je rezultat uske tehničke i financijske suradnje između Volvo Car korporacije i švedske energetske kompanije Vattenfall. „V60 Plug-in Hybrid je jedinstven automobil i povijesni korak naprijed, ne samo za Volvo već i za cijelu automobilsku industriju. Inicijalna serija od 1.000 primjeraka je rasprodana i prije dolaska u prodajne salone, a već se popunjava i knjiga narudžbi za sljedeću godinu,“ zaključuje Peter Mertens.

Izvor: Auto-info