Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaVolvo S80 prototip s najnovijom tehnologijom, ispod cijele karoserije – baterije!
Volvo S80 prototip s najnovijom tehnologijom

Volvo S80 prototip s najnovijom tehnologijom, ispod cijele karoserije – baterije!


Tehnologija koju ima ovaj Volvo S80 je toliko napredna da bi i veliki Nikola Tesla bio ponosan na rad ovih inženjera i stručnjaka. Automobil s karoserijom od baterije!

Naravno, nemojte ovo baš doslovno shvatiti. Priča ide ovako… Volvov inženjer Per-Ivar Sellergren se dosjetio kako bi se baterije, koje nitko ne voli, moglo efikasno ugraditi u automobil. Znate i sami priču elektromobila, odnosno razlog zašto se ova tehnologija ne razvija brže – zbog baterija. I to tri negativne karakteristike koje ih definiraju – prevelika težina i cijena, te premali kapacitet. Trebalo bi biti upravo suprotno, zar ne? 🙂 I tu uskače Volvo S80.

Volvo je automobilska kompanija koja je poznata i po svojoj sigurnosti i po svojim inovativnim rješenjima. Poprilično eksperimentiraju s novim tehnologijama, a jedan od izgleda uspješnih eksperimenata je i ovaj. S ovakvim rješenjem, odnosno ugrađivanjem baterija u samu karoseriju rješava se pitanje prevelike težine.

Uglavnom, tehnologija je u razvoju, a dobra je vijest da se ukupna težina smanjila za otprilike 15%. Naravno, u ovaj Volvo S80 prototip ugrađeno i pregršt nove tehnologije i elektronike koja kontrolira trošenje baterija. Ovakvi automobili mogli bi se na cesti pojaviti 2020. godine. Živi bili pa vidjeli…

Volvo S80 prototip s najnovijom tehnologijom