Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliVolvo puni električna vozila šest puta brže – punjenje traje samo sat i pol!

Volvo puni električna vozila šest puta brže – punjenje traje samo sat i pol!


Ovo je odlična vijest ako imate namjeru nabaviti elektromobil. Naime, Volvo se pohvalio kako testiraju novi brzi punjač za električna vozila koji vrijeme punjenja skraćuje na samo sat i pol.

Volvo smanjio vrijeme punjenja električnih vozila na samo sat i pol„Svjesni smo da su kratko vrijeme punjenja i povećan doseg kretanja od velike važnosti za korisnike električnih vozila. Mjesto za brzo punjenje potiče razmišljanje u vozača oko dosega električnog vozila s obzirom na to da se automobil na takvom mjestu može lakše i brže dopuniti energijom.

Čak i ako nemate sat i pol vremena potrebnog za potpuno punjenje i 30 minuta punjenja omogućit će vam autonomiju od dodatnih 80 km,“ ističe Lennart Stegland, dopredsjednik odjela električnih pogonskih sustava pri Volvo Car korporaciji.

Prvi ugrađeni trofazni punjač na svijetu
Novi punjač bit će ugrađen i testiran na brojnim Volvo C30 Electric modelima. Taj brzi punjač od 22 kW je prvi takve vrste na svijetu: koristi trofaznu struju i dovoljno je malen da se može ugraditi u automobil. Kao takav vlasnicima nudi dvije mogućnosti:
–    Korištenje trofazne 32A utičnice za samo 30 minuta punjenja koje nudi autonomiju od 80 km. Za potpuno punjenje potrebno je sat i pol.
–    Punjenje preko standardne jednofazne 230 V utičnice koje traje 8-10 sati.

„Korisnici mogu dopuniti bateriju nekoliko puta na dan, što znači da se sveukupna autonomija kretanja značajno povećava, a užitak vožnje ekološki potpuno osviještenog automobila ostaje. Dajući korisnicima veću iskoristivost električnih automobila, stvaramo dodatne komercijalne mogućnosti – kako u privatnom tako i u javnom sekoru,“ zaključuje Lennart Stegland.

Nadamo se samo da se vijek trajanja baterije osjetno ne smanjuje brzim punjenjem. Na videu niže možete vidjeti još jedan zanimljiv “punjač”, koji može puniti i automobile, ali i smartphone, tablete,…

Izvor: Auto-info