Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiVolvo predstavio revolucionarnu dječju auto sjedalicu na napuhavanje
Volvo predstavio revolucionarnu dječju auto sjedalicu na napuhavanje

Volvo predstavio revolucionarnu dječju auto sjedalicu na napuhavanje


I sami znate kako su dječje sjedalice neophodne i korisne, ali prilično nezgrapne. Volvo je osmislio nove dječje sjedalice – na napuhavanje!

Nova je dječja sjedalica za automobile maksimalno sigurna, jednostavna za pakiranje i praktična za uporabu u mnogim situacijama u kojima klasične sjedalice nisu idealno rješenje.

Lawrence Abele, dizajner Volvo centra za koncepte i monitoring u Los Angelesu te idejni tvorac nove sjedalice, prilikom njenog stvaranja na umu je imao svoju vlastitu djecu. „Za mene je sigurnost djeteta istinski prioritet, ali su klasične dječje sjedalice ponekad vrlo zahtjevne za korištenje. To je vjerujem problem mnogim ljudima, tako da je bilo kakva pomoć roditeljima u ovom smislu od velike važnosti.“

Koncept nove sjedalice donosi nove mogućnosti. Tako npr. prijatelji mogu bez problema po potrebi prevesti nečije dijete, a da ne moraju sami posjedovati klasičnu dječju sjedalicu koja zauzima dragocjen prostor u automobilu. Izuzetno je praktična kod prijevoza taksijem, kod iznajmljenih automobila ili u prijevozu autobusom.

Inovativna sjedalica posjeduje napredni sustav integriranih crpki koje su tihe i jednostavno konstruirane. Sjedalica se može napuhati i ispuhati za manje od 40 sekundi. Ukupna masa sjedalice je manja od 5 kg, odnosno upola manja od konvencionalnog sjedala. Kada je ispuhana, bez problema staje u ruksak, zajedno s ostalim dječjim potrepštinama.

Inovativna sjedalica sastavljena je od posebnog materijala koji dobro podnosi pritisak napuhavanja, te zadržava maksimalnu čvrstoću u napuhanom stanju. To je tehnologija slična onoj u nautičkoj industriji i izvorno je razvijana za vojne potrebe,“ ističe Maria Hansson, projektni menadžer u odjelu Volva za koncepte i monitoring u Los Angelesu.

Dječja sjedalica na napuhavanje okrenuta je u suprotnom smjeru od smjera vožnje, jer je to dokazano najsigurniji način za prijevoz djeteta. Dječji vrat nije toliko snažan kao vrat odrasle osobe, a u slučaju frontalnog udarca, glave putnika koji gledaju u smjeru vožnje naglo se kreću prema naprijed, što dovodi do velikog pritiska na vrat. Zbog toga bi dijete trebalo sjediti u smjeru suprotnom od smjera vožnje do najmanje 3-4 godine starosti.

Zapravo, idealno bi bilo kad bi svi unutar automobila mogli sjediti suprotno od smjera vožnje, ali to je danas nemoguće. Ipak, manja djeca mogu i trebaju u automobilu sjediti u suprotnom smjeru što je više moguće. Prilikom razvoja nove sjedalice, cilj je bio napraviti sjedalo koje je sigurnije od konvencionalnog, ali i da dizajnom, odnosno praktično bude maksimalno prihvatljivo.

Volvo predstavio revolucionarnu dječju auto sjedalicu na napuhavanje