Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaVolvo Pedestrian and Cyclist Detection – prvi sustav za prepoznavanje biciklista

Volvo Pedestrian and Cyclist Detection – prvi sustav za prepoznavanje biciklista


Volvo je jedna od automobilskih kompanija koja je otišla najdalje u razvoju sigurnosnih sustava. Ne čudi podatak kako je upravo švedska kompanija predstavila novi Pedestrian and Cyclist Detection sustav.

U prijevodu, radi se o inovativnom elektronskom sustavu koji automatski otkriva pješake, a po novom posebno prepoznaje i bicikliste. Volvo je još 2010. godine predstavio Pedestrian Detection sustav za detekciju pješaka, a ove godine i novi Pedestrian and Cyclist Detection koji dodatno prepoznaje i bicikliste. Softverski sustav radi tako da automatski, neovisno o reakciji vozača, može pritisnuti kočnicu i tako izbjeći sudar i neželjene posljedice u prometu.

Novi je softverski sustav napredniji, omogućuje brže vizualno prepoznavanje, a samim tim i pravovremenu reakciju u slučaju kritične situacije u prometu. Sustav djeluje prema naprijed, odnosno prepoznaje objekte ispred automobila, kao i njihovu brzinu kretanja. Ukoliko izračuna da postoji opasnost od sudara, upozorit će vozača i automatski pritisnuti kočnice kako bi automobil usporio i izbjegao sudar.

Statistika kaže kako je u oko 50% (svaki drugi) slučajeva nesreća biciklista u prometu uzrok sudar s motornim vozilom. S ovim bi se sustavom ta brojka mogla drastično smanjiti. Prisjetite se i sami, koliko puta ste u zadnji tren uočili biciklistu na cesti, pogotovo noću zbog npr. nedostatka svjetla na biciklima. Volvov se sustav oslanja i na radar i na kameru, tako da procjenjuje situaciju iz više izvora informacija.

Volvov je cilj napraviti sustav koji će ugraditi u automobile a koji će u potpunosti onemogućiti sudare automobila, pogotovo s pješacima i biciklistima. Cilj im je u svim vozilima imati ovakav sustav do 2020. godine.

Da stvar bude bolja, na novim modelima Volvo vozila, onima od druge polovice 2013. godine, ugrađivat će se Pedestrian and Cyclist Detection sustav. Slobodno ga očekujte u modelima V40, S60, V60, XC60, V70, XC70 i S80.

Mi ćemo na to samo dodati – Volvo, bravo, svaka čast!