Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiVolkswagen proslavlja proizvodnju 30 milijuntog Golfa, jubilarni model proizveden u Wolfsburgu

Volkswagen proslavlja proizvodnju 30 milijuntog Golfa, jubilarni model proizveden u Wolfsburgu


Ne samo da su došli do jubilarnog 30-milijuntog proizvedenog primjerka, nego su ujedno predstavili i nagradu Car of the Year 2013. Upravo je VW Golf proglašen kao automobil 2013. godine.

Ova je proslava, kako kažu, povijesno značajna za kompaniju. Golf je Volkswagenov bestseller i uvijek se posebna pažnja poklanjala ovom “narodnom” automobilu, pogotovo u Hrvatskoj. Sa svojih 30 milijuna proizvedenih Golfova u tvornici u Wolfsburgu ostvarili su i novi rekord u proizvodnji, jer je Golf najprodavaniji europski automobil.

Prvi se model Golfa pojavio još davne 1974. godine, a do danas u svih ovih 39 godina ostao je svjež i prepoznatljiv. Voljeli ga ili ne, bio vam lijep ili ne, Golf je jedan od najstabilnijih automobilskih brandova u svijetu. Inače, jubilarni 30-milijunti automobil je Golf TDI BlueMotion s vrlo štedljivim motorom i potrošnjom od nevjerojatnih 3,2L/100km.

Povijest golfa je duga. Do danas sej pojavilo čak sedam modela, evo riječ dvije o svakoj generaciji.
Golf I (1974 do 1983) – “Revolucija je počela”, riječi su Klausa Bischoffa, tadašnjeg čelnog čovjeka u dizajnerskom odjelu Volkswagena. Korak koji su prevalili od “Bube” do “Golfa” je velik. Znate li da je prvi “kockasti” dizajn napravio legendarni Giorgio Giugiaro dizajnerski studio? 🙂
Golf II (1983 do 1991) – još jedna automobilska ikona, najviše zbog novih tehnologija kao što su kontrolirani katalitički konverter, ABS i pogon na svim kotačima. I dizajn je dosta drugačiji, okrugliji.
Golf III (1991 do 1997) – treća generacija donosi novu eru sigurnosti i prvi automobil koji je serijski ponudio zračni jastuk. Poboljšani su sigurnosni uvjeti, dizajn ponešto drugačiji od dvojke, još okrugliji. Pojavio se i prvi TDI dizelski motor.
Golf IV (1997 do 2003) – model koji je vizualno definirao sve buduće Golf modele do danas, smatra se dizajnerskom ikonom tadašnjeg vremena. Predstavljen je i ESC elektronski sustav, kao i mjenjač sa dvostrukom spojkom.
Golf V (2003 do 2008) – prvi model koji je ponudio komfor, dinamiku i kvalitetu, sinonimi koje nismo mogli pripisati prijašnjim modelima Golfa. Predstavljen je i prvi Golf BlueMotion (4,5L/100 km).
Golf VI (2008 do 2012) – karoserija je napravljena pomoću lasera, vrlo visok stupanj sigurnosti što je potvrdilo i EuroNCAP testiranje, gdje je osvojio maksimalnih 5 zvjezdica. Predstavljen prvi TSI tehnološki napredni benzinski motor. Druga VW Golf BlueMotion generacija smanjuje potrošnju na 3.8L/100 km.
Golf VII (od 2012) – smanjena težina za 100 kilograma, potrošnja goriva smanjena u prosjeku za 23%, ovisno o modelu. I dalje se razvija Golf TDI BlueMotion štedljivi model.