Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportVN Europe: Nico Rosberg glatko do pobjede na novoj stazi u Baku

VN Europe: Nico Rosberg glatko do pobjede na novoj stazi u Baku


Azerbajdžan nam je ponudio potpuno novu stazu koja se po prvi puta vozi u gradu. Na njoj se najbolje snašao Nico Rosberg (Mercedes), koji je odjurio već na startu i glatko pobijedio.

Prije same utrke riječ-dvije o samoj stazi. Kako je nama iz perspektive gledatelja izgledala, moramo priznati kako je staza u Baku – neobična. Radi se o gradskoj utrci koja ima i svojih brzih i vrlo širokih dionica, tako da nas je donekle podsjetila na Monte Carlo, ali samo malo. Neobične su dionice koje vode pokraj dvoraca, uzbrdice i jaki zavoji koji ne dopuštaju nikakvu vozačku grešku. Iako je okoliš lijep, sama nas staza nije previše dojmila jer je cijela utrka bila nekako dosadna. Možda se trebamo naviknuti za nju.

U toj cijeloj potpuno novoj priči najbolje se snašao Nico Rosberg koji je bio prvi i na startu, a već poslije nekoliko zavoja je odjurio naprijed i jednostavno nije dozvolio nikakva iznenađenja. Itekako će mu trebati osvojenih 25 bodova u borbi za svjetskog prvaka, tako da se razlika u odnosu na drugog Lewisa Hamiltona povećala na 24 boda.

Sebastian Vettel (Ferrari) je kratko vrijeme pružao otpor Rosbergu, no također sigurnom vožnjom bivšeg svjetskog prvaka bilo je dovoljno za sigurno drugo mjesto. Ugodno iznenađenje donio je Sergio “Checo” Perez svom Force India timu koji je bio pomalo i neprimjetan, ali pobjedničko postolje i treće mjesto itekako su donijeli veliko veselje timu.

Među prvom petoricom nalazi se i konstantno dobar Kimi Raikkonen (Ferrari), dok je Lewis Hamilton imao problema od samog starta, tako da je jedno vrijeme bio i deseti. Ipak, sigurnom vožnjom na stazi gdje se ne može puno prestizati, osim na startno ciljnoj ravnini, dovezao se do petog mjesta.

Evo i rezultata utrke. Rosberg je na ljestvici vozača prvi, slijedi ga Hamilton, a slijede dva Ferrarijeva vozača Vettel i Raikkonen. Među prvu petoricu se ugurao i Daniel Ricciardo (Red Bull). Slijedeća se utrka vozi 3. srpnja u susjednoj nam Austriji, tako da vjerujemo kako će i mnogi iz Hrvatske i drugih zemalja iz ovog dijela Europe uživo gledati Formulu 1.

VN Europe - Nico Rosberg glatko do pobjede na novoj stazi u Baku 02