Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliVisio.M MUTE elektromobil razvijat će BMW, Daimler i tehničko sveučilište u Munchenu

Visio.M MUTE elektromobil razvijat će BMW, Daimler i tehničko sveučilište u Munchenu


Iako su vrlo jaki rivali u automobilskoj industriji, i k tome oba dolaze iz Njemačke, ipak su se BMW i Daimler udružili u novom projektu – elektromobilu budućnosti.

Problem svih današnjih elektromobila, iako to mnogi proizvođači neće priznati, je u njihovoj velikoj težini, slaboj bateriji i vrlo visokoj cijeni. Isto tako, velik broj današnjih elektromobila niti ne zadovoljavaju modernim sigurnosnim standardima za nove automobile.

Upravo su na tom tragu BMW i Daimler koji su odlučili udružiti snage kako bi zajednički i uz manje troškove razvili novi elektromobil koji bi “zaobišao” sve gore navedene nedostatke. U tome će im pomoći i minhensko tehničko sveučilište (Technical University Munich – TUM), a koji će im pomoći u razvoju elektromobila koji je efikasan, siguran i što svi volimo – jeftin.

Novi istraživački projekt “Visio.M”, kako su ga nazvali, dobio je potporu i od strane njemačkog Ministarstva za edukaciju i istraživanje (Federal Ministry for Education and Research – BMBF), koja će projekt pomoći s 14 milijuna dolara. Dok ovo čitate, već se nešto događa na projektu, nije sve ostalo na riječima. Novi bi Visio.M elektromobil trebao biti vrlo mali, težak tek oko 400 kilograma (bez baterije) i s elektromotorom od 20 konja.

Kao temelj novog elektromobila bit će prototip MUTE kojeg su razvili u tehničkom sveučilištu u Munchenu. Sve što možemo reći je da ćemo pozorno pratiti razvoj ovog projekta koji nam zvuči obećavajuće.

Dodajmo ovoj informaciji i kako će BMW uskoro predstaviti i svoj prvi elektromobil – i3 Megacity Vehicle koji stiže 2013. godine, dok Daimlerov Mercedes-Benz već ima Smart ForTwo Electric Drive elektromobil na tržištu, a 2013. stiže i super sportski SLS AMG E-Cell elektromobil.