Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliUrban eTruck – prvi električni kamion iz Mercedesa

Urban eTruck – prvi električni kamion iz Mercedesa


Zanimljiva Mercedesova novotarija uskoro na cesti.

Većina kompanija za proizvodnju automobila trudi se investirati u ekološki prihvatljive električne motore. U Porscheu su otvorili 400 novih radnih mjesta za koje se procjenjuje da bi mogli napraviti Model E do kraja, dok nam Audi predstavlja tri nova modela električnih automobila.

Kao i većina električnih motora, motor u Urban eTruck-u je također relativno tih, posebno kad ga usporedimo sa klasičnim kamionima na dizel. Razmak među osovinama je 4900mm te ima tri osovine. Električni motori pogone zadnju osovinu, a svaki motor je snage 125 kW. Kombinirana snaga motora dostiže 250 kw(335 ks). Nosivost kamiona je 26 tona te kamion pokreću dva elektromotora. Ovo je u pravilu prvi koncept koji će bit pušten u serijsku proizvodnju prije nego Tesla izbaci svoj model.

Kroz cijelu dužinu kamiona raspoređene su litij baterije kojima je kapacitet 212 kWh. Kamioni su napravljeni da bi prevozili velike težine na duže puteve, a iz Mercedesa napominju da bi Urban eTruck mogao preći 200 kilometara sa jednim punjenjem, stoga najvjerojatnije neće biti adekvatan za prelazak udaljenijih ruta. Također, konstruktori su predvidjeli ubacivanje dodatnih baterija, ovisno koliko dugo će se kamion voziti na jednoj ruti. Prazne baterije se napune za 2-3 sata ako se pune standarnim punjačem od 100 kW.

Mercedes-Benz Urban eTruck - prvi električni kamion iz Mercedesa 02

Prefiks “Urban” u ovom slučaju označava moderan, tih  i idealan kamion za vožnju gradom. Daimler (kompanija koja je vlasnik Mercedesa) je u suradnji sa Mitsubishijem testirala koliko jako Urban eTruck može povući teret (pomoću Fuso Canter E-Cell programa) te najavila početak proizvodnje ovakvog kamiona sa manjom nosivosti koji bi imao 110 kW i razvijao 650 Nm.

U Daimleru se također predviđa da se sa električnim kamionima neće postići veći napredak sve do sljedećeg desetljeća. Smatraju da će napretkom tehnologije raditi kvalitetnije baterije sa dužim trajanjem te povoljnijom cijenom.