Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiU promet pušteno novih 108 km autoceste Zagreb-Split

U promet pušteno novih 108 km autoceste Zagreb-Split


Ekskluzivno za posjetitelje našeg portala donosimo službenu informaciju Hrvatskih autocesta o ovoj dionici.
Jučer su Hrvatske autoceste pustile su u promet novih 108 km autoceste Zagreb (Bosiljevo 2) – Split (Dugopolje), i to slijedeće dionice:
– dionica od Gospića do čvora Gornja Ploča u dužini 26 km,
– dionica od Zadra II do Pirovca u dužini 36 km,
– dionica od Vrpolja do Dugopolja u dužini 45 km.Programom Vlade bilo je predviđeno da se do 30. lipnja dovrši i pusti u promet novih 177 km autoceste Zagreb (Bosiljevo) – Split (Dugopolje), što podrazumijeva, da je do toga roka trebala biti dovršena  i puštena u promet i dionica između južnog ulaza u tunel Mala Kapela i Gospića u dužini od 69 km. Iako su graditelji do zadnjeg dana pokušavali, nisu se uspjeli izboriti s izuzetno nepovoljnim vremenskim prilikama. Nisu uspijeli završiti radove na 69 km autoceste između tunela Mala Kapela i Gospića. Procijenjuje se da će ostatak autoceste biti moguće pustiti u promet do 10. srpnja 2004. Naime, tada će biti moguće pustiti svih 69 km između južnog portala tunela Mala Kapela i Gospića, ali dijelom dvosmjernim prometom na jednom kolničkom traku, a dijelom u punom profilu autoceste.


Općenito o autocesti Zagreb – Split
Autocesta Zagreb – Split ukupne je dužine 380 km. Na dijelu od Zagreba do čvora Bosiljevo 2, autocesta  prolazi europskim koridorom Vb (Budimpešta – Zagreb – Rijeka), pa se taj dio preklapa s autocestom Zagreb – Rijeka. Interegionalni čvor Bosiljevo 2 služi za razdvajanje prometa dviju autocesta: autoceste Zagreb – Split i autoceste Zagreb – Rijeka. Ukupna dužina autoceste od Zagreba do Bosiljeva 2 iznosi 67 km, a nadležnost nad njezinom izgradnjom, održavanjem i upravljanjem ima trgovačko društvo Autocesta Rijeka – Zagreb, d.d. Na dijelu autoceste od Bosiljeva 2 do Splita, u dužini od 313 km, nadležnost nad izgradnjom, održavanjem i upravljanjem ima trgovačko društvo Hrvatske autoceste d.o.o.
Od interregionalnog čvora Bosiljevo 2 do Splita (Dugopolje), autocesta je zbog organizacijskih razloga podijeljena na dva sektora: sektor Bosiljevo 2 – Sveti Rok i sektor Sveti Rok – Split (Dugopolje), a svaki sektor na niz dionica, koje se u pravilu poklapaju s potezima između dva čvora.


SEKTOR BOSILJEVO 2 – SVETI ROK
Duljina sektora Bosiljevo 2 – Sveti Rok iznosi 143 km. Sektor je podijeljen na 7 dionica:
– Bosiljevo 2 – Josipdol, l = 27,1 km
– Josipdol – Tunel Mala Kapela (jug), l = 14,5 km
– Tunel Mala Kapela (jug) – Žuta Lokva, l = 15,7 km
– poddionica Interregionalni čvor Žuta Lokva l = 4,5 km
– Žuta Lokva – Ličko Lešće, l = 24,0 km
– Ličko Lešće – Lički Osik, l = 24,4 km
– Lički Osik – Sveti Rok, l = 32,2
Na sektoru Bosiljevo 2 – čvor Sveti Rok ukupno ima 67 objekata u trupu autoceste, 38 nadvožnjaka preko autoceste, 5 tunela, 4 prijelaza za životinje, 8 čvorišta, 8 cestarinskih prolaza (CP), 10 pratećih uslužnih objekata (PUO) i 5 centra za održavanje i kontrolu prometa (COKP).
Najznačajniji objekt na sektoru je tunel Mala Kapela dužine 5760 m, koji će nakon izgradnje biti najduži tunel u Republici Hrvatskoj. Na ovom sektoru, osim interegionalnog čvora Bosiljevo, nalazi se i interregionalni čvor Žuta Lokva, kojim će se odvojiti pravac autoceste prema Rijeci.


SEKTOR  SVETI ROK -SPLIT (DUGOPOLJE)
Dužina sektora Sveti Rok – Split (Dugopolje) iznosi 170 km. Sektor je podijeljen je na 11 dionica:
– čvor Sv. Rok – Tunel Sv. Rok – Maslenica, l = 32,4 km
– Maslenica – Zadar 1, l = 12,5 km
– Zadar 1 – Zadar 2, l = 9,6 km
– Zadar 2 – Benkovac, l = 15,7 km
– Benkovac – Pirovac, l = 21,3 km
– Pirovac – Skradin, l = 10,0 km
– Skradin – Šibenik, l = 9,3 km
– Šibenik – Vrpolje, l = 14,2 km
– Vrpolje – Prgomet, l = 15,5 km
– Prgomet – Dugopolje, l = 29,2 km
Na sektoru čvor Sveti Rok – Split (Dugopolje) ukupno ima 71 objekta u trupu autoceste, 42 nadvožnjaka preko autoceste, 7 tunela, 1 umjetni tunel, 11 cestovnih čvorišta, 11 cestarinskih prolaza (CP), 10 pratećih uslužnih objekata (PUO) i 5 centra za održavanje i kontrolu prometa (COKP). Najznačajniji objekt na sektoru je tunel Sveti Rok dužine 5670 m, koji će nakon izgradnje tunela Mala Kapela, biti drugi tunel po dužini u Republici Hrvatskoj.


Potpuno dovršenje autoceste zagreb split 2005.godine
Autocesta Zagreb – Split biti će potpuno dovršena naredne godine, kada će se do 30. lipnja 2005. dovršiti i pustiti u promet preostalih 40 km i to tunel Mala Kapela 6 km i tri dionice između Pirovca i Vrpolja, ukupne dužine 34 km.


Izvor: Večernji list