HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosportU Buzetu opet fantastična utrka, pobjednik Čeh Miloš Beneš

U Buzetu opet fantastična utrka, pobjednik Čeh Miloš Beneš


Na međunarodnoj brdskoj utrci u Buzetu pobijedio je Čeh Miloš Beneš u Osellinom prototipu, Makedonac Igor Stefanovski potvrdio je naslov Prvaka Europe, a Siniša Krainc postao je hrvatski prvak.

34. Buzetski dani, održani proteklog vikenda, opet su pružili veličanstven događaj tisućama gledatelja i ljubitelja autosporta,kao što smo uostalom i navikli od najveće automobilističke utrke u Hrvatskoj. Svaka čast rallyju i onome što je ostalo od nekadašnje Delte, ali Buzetska brdska utrka brojem gledatelja i brojem automobila nadmašuje sve utrke kod nas, a kome taj argument nije dosta dovoljno je reći da je utrka već dugi niz godina dio Prvenstva Europe u brdskim utrkama.

Buzetska utrka je posljednja u kalendaru Prvenstva Europe, a s obzirom da su neki naslovi prvaka već bili osigurani, nekih poznatih lica nije bilo, primjerice prvaka Simonea Faggiolija. Konkurencija je i bez njega bila fantastična s pregršt formula, prototipova i raznih ‘babaroga’ kakve viđamo samo na brdu. Novi/stari prvak Europe u kategoriji automobila, Makedonac Igor Stefanovski, došao je u Buzet proslaviti naslov sa svojim navijačima koji su došli iz Makedonije. Sa svojim Mitsubishijem Lancerom Evo IX odvozio je pristojno i bio prvi u Grupi N i 22. u generalci.

Buzet-Stefanovski

Pobjednik maratonske utrke, koja je potrajala gotovo deset sati (obje vožnje zajedno) je Čeh Miloš Beneš s Osellom FA 30. Beneš stari gost buzetske staze, na kojoj je zadnji put pobijedio prije dvije godine. Ovaj put je vozio nadahnuto i u prvoj se vožnji opasno približio aktualnom rekordu. S vremenom 2.12.564 došao je na manje od sekunde od lanjskog Faggiolijevog rekorda 2.11.661. U drugoj vožnji se Beneš opustio i usporio, taman toliko da obrani prvo mjesto ispred Patriku Zajelšniku i Davida Hausera.

Što se Prvenstva Hrvatske tiče, pobjedu u kategoriji automobilista je osigurao Siniša Krainc s Fordom Escortom RS Cosworthom, s trećim mjestom iza dvojice formulaša i 23. mjestom generalke. Bodovi osvojeni u Buzetu vode ga i do nove titule državnog prvaka.

Buzet-Krainc

Fotke: Zvonimir Kranjčec