Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliTržište elektromobila do 2020: negdje više, negdje manje, uglavnom vrlo šareno

Tržište elektromobila do 2020: negdje više, negdje manje, uglavnom vrlo šareno


Ako biste nekom analitičaru postavili jednostavno pitanje – koliki postotak u ukupnom broju automobila će u 2020. zauzimati elektrini automobili, vjerujemo kako na to pitanje ne bi dobili konkretna odgovor.

Pitanje je možda jednostavno, no odgovor je vrlo nejasan. Iako se u posljednje tri godine ovo tržište poprilično razvilo, najtočniji odgovor bi bio kao ono jako varira, od zemlje do zemlje. Koliko je ovo zapravo nepouzdan podatak govori i analiza koju je napravila australijska kompanija australska tvrtka koja se bavi vađenjem ruda i minerala, Syrah Resources Limited.

Zašto su oni zanimljivi? Zato što upravo na procjeni postotka namjeravaju temeljiti dio poslovanja, i to onaj koji je vezan za vađenje minerala za proizvodnju litij-ionskih baterija, a koje se koriste kao pogonsko gorivo za elektromobile. Iako su analize raznih analitičkih kuća vrlo različite, nekakav je prosjek kako će do 2020. godine udio električnih i hibridnih automobila biti 8,2%… u što baš i ne vjerujemo, nekako nam se to čini previše optimistička procjena.

Naravno, ova se procjena odnosi na američko tržište koje je ipak posebno, a i koje je možda i najdalje otišlo u proizvodnji elektromobila. Imaju nekoliko svojih proizvođača od kojih je svakako najpoznatiji Tesla Motors, ali i Chevrolet sa svojim vrlo popularnim Bolt EV modelom.

Jedna zanimljiva procjena govori kako bi se do 2030. godine u Europi moglo naći oko 15%.