Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiTraktorom prešla 2500 kilometara i došla do Južnog pola

Traktorom prešla 2500 kilometara i došla do Južnog pola


Nizozemska glumica i avanturistica Manon Osservoort uspjela je nakon 16 dana putovanja s traktorom prijeći 2500 kilometara i doći do Južnog pola.

Nizozemka prozvana Tractor Girl je na ekspediciju Antarctica2 išla između ostalog kako bi se podsjetilo da je istraživač Edmund Hillary doveo prvu mehaniziranu ekspediciju na Južni pol davne 1958. godine upravo s traktorom. Bio je to Ferguson TE20, pa je u svemu ovome interesa imao i proizvođač traktora Massey-Ferguson, koji je ovogodišnju ekspediciju sponzorirao s modelom traktora MF 5610.

Tractor Girl i prateća ekipa prošli su 2500 kilometara. Krenuli su iz ruske antarktičke baze i trebalo im je 16 dana do najjužnije točke planete. Zbog ekstremnih vremenskih i temperaturnih uvjeta kretali su se malom prosječnom brzinom, od 0.8 do 10 km/h. Motor traktora uopće gašen, jer bi ga zbog smrzavanja nemoguće bilo ponovo pokrenuti.

Uz Manon Osservoort u ekspediciji su bilo još sedmero ljudi – dvoje istraživača iz Kanade (majka i kćer), mehaničar iz Francuske, logističar, snimatelj i dvoje vozača Toyotinih servisnih vozila.