Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportToyota Yaris WRC ulazi u Svjetsko prvenstvo 2017. godine

Toyota Yaris WRC ulazi u Svjetsko prvenstvo 2017. godine


Toyota je, nakon dugo iščekivanja, službeno potvrdila da 2017. godine ulazi u Svjetsko rally prvenstvo s modelom Yaris WRC.

Iako su se ljubitelji rallyja nadali da će povratak u WRC uslijediti ranije, pogotovo jer je novi trkaći automobil već skoro spreman, predsjednik Toyote Akio Toyoda prekinuo je sve špekulacije i obznanio službeni datum povratka – sezonu 2017.

Na press konferenciju u Tokiju pokazan je gotovi izgled Yarisa WRC, koji će kasnije biti dotjeran sponzorskim oznakama. Automobil će u natjecanju voditi ekipa iz Toyota Motorsporta (TMG), bazirana u njemačkom Kolnu, koja je proteklih mjeseci obavljala testiranja. Yaris WRC napravljen je prema aktualnim pravilima u WRC-u, ali najavljene su izmjene sukladno novim tehničkim pravilima koja će nastupiti 2017. godine.

Objavljena su i imena vozača koji će u iduće dvije sezone testirati automobil i spremati ga za natjecanja. To su 27-godišnji Francus Eric Camilli, koji ove sezone nastupa u WRC-2 konkurenciji s Fordom Fiestom R5, veteran Stéphane Sarrazin koji je također član Toyotine momčadi u utrkama izdržljivosti, te finski rally prvak Sebastian Lindholm.

Akio Toyoda na pressici je pričao o impresijama s lanjskoj posjeta Neste Oil Rallyju u Finskoj, kad su ga brojni navijači ispitivali o povratku Toyote u WRC. Kaže da ga je iznenadilo koliko se ljudi sjeća Toyotine povijesti u ovom prvenstvu. Podsjetimo, posljednji put Toyota je u natjecanju bila 1999. godine. Osvojili su četiri vozačke titule prvaka svijeta (dvaput Carlos Sainz, po jednom Juha Kankkunen i Didier Auriol) i tri titule među proizvođačima (1993., 1994. i 1999.)