Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaToyota ugrađuje novu tehnologiju za prevenciju neželjenog ubrzanja vozila

Toyota ugrađuje novu tehnologiju za prevenciju neželjenog ubrzanja vozila


Sigurno se sjećate nedavnih problema s Toyotinim vozilima u kojima je bilo problema s neželjenim ubrzanjem, a zbog čega su se i javo ispričali. Čini se kako imaju rješenje za prevenciju.

Nova se tehnologija zove “Intelligent Clearance Sonar and Drive-Start Control” i ona bi trebala spriječiti da vozilo ubrzava i onda kada to vi ne želite. Sigurno im ne treba “loša reklama” od prije tri godine i zato će novom tehnologijom to jednostavno pokušati isključiti.

Kako funkcionira novi sigurnosni sustav? Sastoji se iz dva dijela. Prvo će “Intelligent Clearance Sonar” detektirati objekte koji bi se mogli nalaziti ispred vozila u vozačevoj vidnoj liniji, te će automatski prikočiti kako bi se izbjegao sudar. Vozač će zatim biti upozoren alarmom, zatim će uslijediti zaustavljanje motora i kočenje.

Drugi dio, Drive-Start Control, onemogućuje vozača da ubaci u krivu brzinu dok je vozilo pod punim gasom. To je još jedan sigurnosni moment koji bi trebao spriječiti nesreću, jer se nerijetko dogodi da vozači umjesto kočnice stisnu gas. isto vrijedi i kod početka kretanja vozila, što možete prepoznati i po nazivu sustava.

Konkurentski Nissan također razvija svoj sustav – Predictive Forward Collision Warning System, a koji možete vidjeti u drugom videu. Prvi je vezan uz Toyotin sigurnosni sustav. U svakom slučaju danas ćete puno naučiti o novim elektronskim sigurnosnim sustavima u automobilima, za koje vjerujemo da će se ugrađivati u nove modele automobila.