Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaToyota Safety Sense – predstavljena naprednija sigurnosna tehnologija

Toyota Safety Sense – predstavljena naprednija sigurnosna tehnologija


Toyota je na seminaru o sigurnosti predstavila nove sigurnosne tehnologije i sustave koji će biti ugrađeni u buduće modele, kako bi vožnja postala sigurnija i smanjio se broj nesreća.

Toyota Safety Sense paketi u autima će se pojaviti već iduće godine, a dostupni u cijelom svijetu trebali bi biti do kraja 2017. godine.

Dio novih sigurnosnih sustava je komunikacija vozila s infrastrukturom i komunikacija vozila međusobno. Na taj način anuliraju se nedostaci koje je imala dosadašnja sigurnosna oprema.

Naprimjer, na nepreglednim križanjima ni najbolje kamere i senzori ne daju kompletne informacije o potencijalnim opasnostima, a rizik će se eliminirati upotrebom komunikacija vozila s infrastrukturom ili drugim vozilima, uz pomoć bežićne mreže i Integriranog prometnog sustava (ITS – Integrated Traffiy System).

Za potpunu upotrebu tog sustava Toyota surađuje s vladom, agencijama i drugim privatnim tvrtkama, kako bi se sustav što ranije mogao isprobati u praksi na ulicama.

ToyotaSafety2

Još jedna novost je Communicating Radar Cruise Control, sustav koji koristi već spomenutu komunikaciju između vozila radi lakše i sigurnije vožnje u koloni. Sustav uz pomoć radara prati razmak, izračunava prosječnu brzinu, ubrzavanje i usporavanje te sprječava neželjene situacije.

Tehnologija automatskih i adaptivnih svjetala u Toyotu se koristi već neko vrijeme, a sljedeća faza razvoja su LED adaptivna duga svjetla. Koristi se LED diode postavljene u nizu, što rezultira širim osvjetljenjem bez zabljeskivanja vozača ili vozila ispred. Svjetla su adaptivna, dakle zakreću se u skladu sa zakretanjem volana.

Nova sigurnosna tehnologija od iduće godine nudit će se u posebnim sigurnosnim paketima, nazvanima Safety Sense. Najavljena su dva paketa Safety Sense C i Safety Sense P.

Istovremeno s Toyotom, sličnu tehnologiju uvodi i Lexus, u paketu nazvanom Lexus Safety System+.