Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliToyota Prius plug-in do 2014. standarni model?

Toyota Prius plug-in do 2014. standarni model?


Sve veća cijena klasičnih goriva, dizela i nafte, sve zahtijevniji i ekonomičniji kupci, ali i sve veća briga za okoliš mijenjaju trendove u proizvodnji automobila. To znaju itekako dobro u Toyoti. Zato imaju Prius.

Postepeno buđenje konkurencije navelo je Toyotu da poboljša svoj hibridni Prius, te da tržištu ponudi plug-in verziju istog automobila.

Kao što znamo, Toyota je već dugi niz godina prisutna sa Priusom na tržištu, a od 1997 kada se pojavila na tržištu, prodana je u 2 milijuna primjeraka. No, dominacija je nedavno ugrožena dolaskom Chevroleta Volt i Nissanom Leaf, pa su u Toyoti odlučili poboljšati Prius.

Novi Prisu, koji dolazi sljedeće godine, biti će opremljen novim litijskim baterijama, s kojima će ovaj hibrid moći prijeći 100 kilometara sa 1.6 litrom potrošenog goriva, dok mu u sadašnjoj verziji za to treba 2.6 litre. Također, od 2014. godine Prius će postati plug-in hibrid, što znači da će punjenje baterije biti moguće i pomoću električne mreže.

Trenutačno Toyota prodaje oko 700.000 hibridnih vozila godišnje uključujući i Lexusove modele, a plan je da se ta brojka do 2015. godine poveća na milijun prodanih vozila godišnje.

Izvor: Automoto-portal.hr