Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliToyota i Lexus prodali više od pet milijuna hibrida, u Europi prodano 544.184 primjeraka

Toyota i Lexus prodali više od pet milijuna hibrida, u Europi prodano 544.184 primjeraka


Toyota Motor Corporation (TMC) je objavila da je od 31. ožujka 2013. ukupna globalna prodaja hibridnih vozila premašila 5 milijuna vozila, dosegnuvši brojku od 5.125.ooo.

Ukoliko prodajne rezultate kalkuliramo  kroz  Co2 emisiju, Toyota i Lexus hibridna vozila ispustila su u okoliš  34 milijuna tona manje emisija CO2 od benzinskih vozila slične veličine i performansi, pritom znamo da  su emisije iz automobila, jedan od uzročnika globalnog zatopljenja.  Toyota također procjenjuje da su hibridna vozila uštedjela oko 1,2 milijarde litara benzina u odnosu na iznos koji bi potrošila benzinska vozila slične veličine.

Danas  TMC prodaje 19 različitih hibridnih modela te jedan plug-in hibrid u 80 zemalja i regija širom svijeta. TMC mnogo ulaže u jačanje svoje proizvodne linije i povećanje broja zemalja i regija u kojima se prodaju hibridna vozila. Do  kraja 2015, TMC će lansirati ukupno 18 novih hibridnih modela širom svijeta, uključujući i jedno vozilo na gorive ćelije.

U kolovozu 1997. Toyota je u Japanu  predstavila “Coaster Hybrid EV”, a u prosincu “Prius” prvo hibridno putničko vozilo namijenjeno masovnoj proizvodnji. Od tada su hibridna vozila osvojila srca kupaca širom svijeta.

Hibridi u Europi
Od uvođenja prve generacije Priusa 2000.godine u Europi, Toyota i Lexus je prodali su  544.184 hibrida (do kraja ožujka 2013). Danas su hibridi popularni, jasno se uočava trend ubrzane prodaja, no trebalo je proći sedam godina  do prvih 100.000 prodanih hibridnih vozila u Europi, a samo u 2012. godini, Toyota Motor Europe prodala 109.478 hibridnih vozila.  Europski program trenutno uključuje šest Toyota i šest Lexus hibrida.

U prvom tromjesečju 2013., prodaja Toyota i Lexus hibrida u Europi porasla je 82% u odnosu na isto razdoblje prošle godine te sada čine 21% europske prodaje.

Kupci hibridnih vozila imaju višestruke koristi u svom odabiru, posebno zbog nižih troškova vlasništva, istovremeno hibridna tehnologija  igra važnu ulogu u poboljšanju kvalitete zraka smanjenjem emisije NOx  čestica, u odnosu na dizel vozila.