Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliTEST: Toyota Auris 1.8 VVT-i Hybrid Synergy Drive Sol

TEST: Toyota Auris 1.8 VVT-i Hybrid Synergy Drive Sol


Nakon što je Prius već dugo najprodavaniji hibridni automobil na svijetu, Toyota planira ‘hibridizirati’ cijelu gamu. Uz Priusa je u ponudi trenutno hibridni Auris. Početna mu je cijena 207.855 kuna. Kolege iz Automoto potrala su ga testirale i evo njihovih dojmova.

Nakon dizelske i benzinske pogonske jedinice, morali smo isprobati i najnoviji HSD verziju, koja se od ‘običnog’ Aurisa razlikuje po malo drukčijem prednjem braniku, s maglenkama i LED dnevnim svjetlima te proširenim donjim prorezima za zrak.

Ne računamo li pogon, najbitnija razlika, i najveći funkcionalni minus hibridnog Aurisa je smanjeni prtljažnik. Zbog smještaja NiMH (nikal metal hidridnih) baterija iza stražnje klupe u ‘gepeku’ je ostalo samo 310 upotrebljivih litara.

Iza kratice HSD skriva se dobro poznati Toyotin Hybrid Synergy Drive sustav. Dobro nam je poznat jer se već godinama koristi u najprodavanijem svjetskom hibridnom automobilu – Priusu, a u Auris je postavljen u nepromijenjenom izdanju.

To znači da Auris ima 1.8-litreni četverocilindarski benzinski VVT-i motor sa 99 KS i električni motor snage 60 KW, no zbroj njihove snage ne iznosi matematičkih 180 konja, nego samo 136 KS.

Snaga i okretni moment prenose se na prednje kotače preko automatskog bezstupanjskog CVT mjenjača. Sličnost s Priusom tu prestaje, jer su instrumenti preko kojih se prati tijek struje i rad hibridnog sustava skroz drukčiji.

Odmah po ulasku u hibridog Aurisa pažnju privlači simpatična mala ručica automatskog mjenjača na povišenoj središnjoj konzoli. Povišeni položaj mjenjača pohvalili smo u prijašnjim testovima, učinit ćemo to opet.

Slova na ručici mjenjača drukčija su od uobičajenog P-R-N-D rasporeda, jer je prekidač za parkiranja odvojen i stavljen na konzolu par centimetara od mjenjača. Ispod njega su još prekidači za EV način rada, Eco mode i Power mode.

Uz pomoć beskontaktnog ključa, koji je dio opreme Sol, i prekidača Power iza upravljača, pokretanje Aurisa je krajnje jednostavno. Kad pritisnete tipku Power, ništa ne čujete, jer automobil je spreman za pokretanja s ugašenim benzinskim motorom. Tek ako klimatizacija, radio i svjetla za vrijeme stajanja potroše previše struje iz baterija onda se benzinski motor sam upali.

Za one koji nisu nikad isprobali hibridni ili električni automobil, neobičan je osjećaj započeti vožnju u potpunoj tišini. Još je neobičnije pješacima koji prolaze uz automobil, jer ovakvi su automobili kod nas još uvijek rijetkost i gotovo svaki put izazivaju iznenađenje i nevjericu. Posljedica je i malo češća upotreba sirene, kako bi pješake ili bicikliste radi njihove sigurnosti upozorili na nailazak auta.

Iako Toyota Auris HSD ima mogućnost vožnje samo na struju, proizvođač nije deklarirao kolika je vozna autonomija stakvim načinom vožnje. To ionako ovisi o potrošnji struje na ostale stvari, uvjetima i načinu vožnje. Program EV dozvoljava vožnju samo na struju nekoliko kilometara, uz uvjet da su baterije dosta napunjene i da se s papučicom gasa nježno postupa.

Na taj način može se doseći brzina i do 50 km/h, što je sasvim dovoljno za gradsku vožnju. Ili za odlazak do plaže. Hibridni smo Auris tjedan dana testirali za vrijeme ljetovanja i najviše smo vremena s njim proveli u laganoj vožnji do dućana, do plaže ili restorana. Upravo u takvim situacijama najbolje je vidljiva ušteda koju pruža hibridni sustav, jer tamo gdje ostali automobili najviše troše, zbog puno stajanja, hibrid može imati potrošnju od nula litara.

Benzinski motor počinje obavljati svoju uobičajenu funkciju davanja pokretačke snage čim malo jače stisnete papučicu gasa. Na instrumentnoj ploči ispred upravljača možete između ostalog pratiti kako radi hibridni sustav, odnosno koji motor trenutno radi i u kojem smjeru struja ide.

Praćenje te dinamike može prerasti i svojevrsnu igru, a postavlja pred vas i neke izazove, naprimjer hvatanje vožnje na struju na što većoj brzini. To je moguće kod krstarenja na ravnoj cesti, kad samo na struju možete voziti i do 60 km/h.

Svako dizanje noge s papučice gasa preusmjerava tijek struje prema baterijama, a najviše se struje vraća u njih prilikom kočenja. Radi efikasnijeg punjenja na ručnici mjenjača postoji i četvrto slovo ‘B’, kao kratica za Break.

Prilikom snažnijih ubrzavanja i brže vožnje rade i benzinski i električni motor. Dobrobit takve kombinacije je da dobijete performanse puno jačeg benzinca uz potrošnju čak manju nego kod najštedljivijih dizelskih motora.

Čak je i najektremnija jurnjava zavojima preko Velebita, koja kod drugih benzinaca rezultira s potrošnjom od oko 10 litara, s hibridnim Aurisom završila s prosjekom potrošnje od 7 litara.

Auris HSD dokazano je upotrebljiv u svim režimima vožnje kao i svaki drugi auto s klasičnim motorom. Masa od tonu i pol ga djelomično ograničava i usporava, ali i 11,4 sekunde do 100 km/h sasvim je pristojno ubrzanje, a maksimalna brzina od 180 km/h je i više nego dovoljna.

Povećana masa s druge strane donosi stabilnost, pa i ‘peglanje’ zavoja postaje lagan zadatak. Neobično je u početku naviknuti se na rad CVT mjenjača i zvuk konstantnog rasta broja okretaja, no na to se brzo naviknete.

U režimima vožnje kad smo pazili na potrošnju i htjeli uštedjeti gorivo, prosjek potrošnje bio nam je u pravilu manji od 5 litara. Konkretni rezultati naravno ovise o udaljenosti na kojoj se mjeri potrošnja i o tome koliko je uključeno vožnje samo na struju, ali zaključak je da hibridni sustav definitivno opravdava svoju svrhu – štedi gorivo, a time i novac.

Ah, kad spominjemo novac dolazimo do velike negativnosti vezane za hibridnog Aurisa. Početna mu je cijena 207.855 kuna, a testni je automobil s opremom Sol i dodatnom bisernom bijelom bojom koštao 230.876 kuna.

Karakteristike vozila:
Dužina/širina/visina: 424,5 cm/176 cm/151,5 cm
Osovinski razmak: 260 cm
Obujam prtljažnika: 310 litara
Obujam motora: 1798 ccm
Maks. snaga sustava: 100 kW (136 ks)
Maks. okr. moment: 142 Nm / 4000 o/min
Ubrzanje (0-100 km/h): 11,4 sek
Maks. brzina: 180 km/h
Potrošnja: 4,2/3,8/4,0 litara
Emisija CO2: 89 g/km