Testovi


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTestoviTEST: Renault Megane RS Kolekcija 2012 – ponosni francuski ulični trkač s 265KS

TEST: Renault Megane RS Kolekcija 2012 – ponosni francuski ulični trkač s 265KS


Renault Megane RenaultSport ili Megane RS je serijski hot hatch model baziran na standardnom Meganeu. Naravno, već samo ime daje naslutiti o kakvom se automobilu radi, svi ste sigurno čuli za Megane RS!

No, prije nego se bacim na test ovog automobila trebao bi nešto reći o povijesti RS modela. Sve je krenulo davne 1970. godine kada je Renault osnovao Renault Sport Technologies – poseban odjel za motorsport koji je bio zadužen za izradu svih sportskih automobila, od vozila za utrku na 24 sata do modela Alpine A442. Mlađa povijest RS-a kreće 1999. godine kada je Renault odlučio predstaviti malu jurilicu baziranu na tadašnjem Cliu. Tako je nastao Clio RS 172.

Toliko o povijesti, vratimo se mi Meganeu kojeg je već na prvi pogled jednostavno izdvojiti iz mase „običnih“ automobila. Tu se radi o Meganeu III RS koji je dobio i naziv Kolekcija 2012. U biti, Kolekcija 2012 predstavlja model opremljen motorom od 265 KS koji u osnovnoj izvedbi košta svega 199.900 kn.

Prednji dio automobila izgleda agresivno zahvaljujući proširenim blatobranima, odbojniku s aerodinamičnom letvicom te LED dnevnim svjetlima. Straga se posebno ističe spojler i difuzor zraka te upečatljivi trokutasti završetak ispušne cijevi. Tu su i posebno dizajnirani 18“ lakometalni naplaci koji doprinose elegantnom sportskom izgledu. Valja spomenuti i posebnu žutu boju po kojoj je ovaj model posebno poznat.

U kabini se nastavlja sportski duh. Ukrasni šavovi i pojasevi žute boje naglašavaju posvećenost sportu. Tu je i sportski kožni upravljač (malo prevelikih dimenzija), aluminijske papučice te sjedala osmišljena za performanse. Dakako, radi se o Recaro školjkastim sportskim sjedalima koja tijelo drže u poziciji i prilikom najekstremnijih manevara. Sjedala imaju kožne bočne stranice koje sprječavaju oštećenja tkanine prilikom ulaska/izlaska iz automobila, a za sigurnost se brinu bočni zračni jastuci i integrirani naslon za glavu. Ostali elementi kabine nisu pretjerano drugačiji od standardnog modela. Na središnjoj konzoli se nalazi automatska dvo-zonska klima i Bluetooth MP3 CD player sa solidnim ozvučenjem. Pitanje je samo hoće li vlasnik ovog vozila radije slušati zvuk motora ili glazbu… 🙂 Posebna pohvala ide sustavu vozila koji je vrlo jednostavan i intuitivan.

Prostora u kabini ima dovoljno i za manju obitelj. Bez problema se u vozilo mogu smjestiti četiri odrasle osobe ili dvije odrasle i dijete na dječjem sjedalu uz dječja kolica u prtljažniku. Obujam prtljažnika iznosi 344 litre koji se uz preklapanje stražnjih sjedala može povećati na 911 litara.

Polako smo došli i do onog najboljeg – motora! Renault je pod poklopac motora smjestio odličan 2.0-litreni turbo benzinski motor s promjenjivim upravljanjem usisnih ventila i aluminijskom glavom. Ovaj stroj razvija 265 KS pri 5.500 o/min uz maksimalni okretni moment od 360 Nm dostupan u rasponu od 3.000 do 5.000 o/min. Standardno, ovaj model ćete voziti na 250 KS i 340 Nm okretnog momenta, a tek pritiskom na tipku ESP-a s lijeve strane upravljača (kod modela Kolekcija 2012 – RS Dynamic Management) mijenja se mapa rada motora koja oslobađa cijelu konjicu i ograničava rad ESP-a i TCS-a. Tako sustav daje vozaču nešto veću slobodu prilikom upravljanja, a i zvuk motora je upečatljiviji uz neizostavno „pucanje“ iz ispušne cijevi. ESP je moguće i potpuno isključiti duljim pritiskom tipke.

Motor je uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem koji svoj posao obavlja pristojno. Stupnjevi su odlično podešeni za svakodnevnu upotrebljivost. Ručica mjenjača dovoljno je kruta i precizna, jedino je hod predugačak za jedan istinski sportski automobil.

Kako sam i ranije naveo, Megane RS se bez problema nosi sa zadacima svakodnevnog života. U gradu, iako raspolaže sa mnoštvom konja, nije previše „živčan“ i može se polako i umjereno voziti. Naravno, promjene brzina potrebno je obavljati prije 3.000 o/min i neće biti nikakvih poteškoća, a i dalje će imati dovoljno snage za dovoljno brzo ubrzanje od semafora do semafora. U gradu mu samo dvije stvari stvaraju poteškoće, a to su ležeći policajci i preglednost bočno (mrtvi kut) pa je potrebno malo više pratiti promet straga kako bi bili u toku.

Nakon par kilometara vožnje na otvorenoj prometnici nećete htjeti izaći iz auta. Niski položaj sjedenja u kombinaciji s Recaro školjkom, izrazito direktnim upravljačem i Cup podvozjem jednostavno nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Podvozje, iako košta 20.200 kn itekako je isplativa investicija kod ovog automobila. Ipak se 265 KS može brzo voziti, pogotovo na zavojitim cestama… Na takvim cestama RS sa Cup podvozjem pokazuje svoju pravu narav. Prodoran zvuk uz škripanje guma tjerati će divljač iz grmlja, a Megane će uvijek ostati u željenoj putanji. Ipak je tu na djelu mehanički diferencijal s 35-postotnom blokadom koja auto drži na cesti i na skliskim zavojima. Cup podvozje donosi niz spravica za bolju vožnju kao što su kruće opruge, dvosmjerne amortizere i veće stabilizatore. Tu je i dotjerani upravljački sustav koji doprinosi uživanciji u vožnji. Tu se nema što zamjeriti.

Uzbudljiva jurnjava zavojima ne bi bila toliko uzbudljiva (kako kome) bez snažnih kočnica koje se mogu nositi sa težinom vozila i snagom motora. U ovom slučaju, taj posao preuzeo je Brembo sa samoventilirajućim diskovima s kanalima dimenzija 340×28 mm sprijeda i 290×11 mm straga (puni disk). Sve u svemu, Brembo kočioni sustav svoj posao odrađuje fantastično što potvrđuje i podatak kako mu je za zaustavljanje sa brzine od 100 km/h potrebno svega 36 m. Snaga ne popušta niti nakon više uzastopnih naglih kočenja prilikom brdske vožnje.

Ako do sada niste shvatili kako se ovdje radi o testu brzog automobila onda će možda pomoći podatak kako ovaj Megane postiže maksimalnu brzinu od 255 km/h (test: 260 km/h) i ubrzanje do 100 km/h za svega 6 sekundi… Naravno, uz takvu brzinu ide i nešto veća potrošnja koja u normalnoj (normalnoj za ovaj automobil) iznosi solidnih 10,4 l/100 km, dok se u laganoj vožnji može spustiti i ispod 10 – što je fenomenalan rezultat.

Na kraju testa moram postaviti pitanje da li je automobil ispod 300 KS sposoban pružiti potpuni užitak u vožnji? Nakon sedmodnevnog druženja sa Meganeom RS zaključujem – može! Za užitak nije dovoljna čista snaga, već i odličan ovjes kojim ćete tu snagu moći iskoristiti u realnim uvjetima, a to se sa testiranim automobilom itekako može. Polako dolazim do još jednog dobrog dijela, a to je cijena. Testirani primjerak sa dodatnom opremom stoji svega 240.800 kn, a to je zaista mala cijena za sportski automobil koji je sposoban i za svakodnevne zadatke, samo što ćete svakodnevne zadatke obavljati s osmjehom na licu… I za kraj zahvaljujemo generalnom zastupniku Renault vozila za hrvatsko tržište, tvrtki RENAULT NISSAN HRVATSKA d.o.o. na ustupljenom test vozilu.

Renault Megane RS – tehnički podaci:

Motor

4 cilindra, redni, benzinski, postavljen naprijed poprečno, 4 ventila po cilindru, 2 bregasta vratila u glavi pokretana zupčastim remenom, promjenjivo upravljanje usisnim ventilima, glava od lake legure, koljenasto vratilo u 5 ležajeva, elektroničko ubrizgavanje goriva u više točaka, 1 TwinScroll turbopunjač najvećeg natpritiska od 2,5 bar, Euro 5

Obujam (ccm)

Snaga (KW/KS @ o/min)

Okretni Moment (Nm @ o/min)

1.998

195/265 @ 5.500

360/3.000

Prijenos

Pogonski kotači

Mjenjač

Prednji

6 stupnjeva, ručni

Kočnice

sprijeda samoventilirani diskovi s kanalima 340mm, straga diskovi s kanalima 290mm

Pomoćni sustavi

ABS + TCS + EBD + DSC + ESP

Kotači

235/40 R18

Dimenzije

Širina (mm)

Dužina (mm)

Visina (mm)

1.848

4.299

1.435

Međuosovinski razmak (mm)

Prtljažnik (l) (max)

Spremnik goriva (l)

2.636

344 (991)

60

Mase

Masa praznog vozila (kg)

Nosivost (kg)

1.387

448

Performanse i potrošnja

Maksimalna brzina (km/h)

Ubrzanje 0-100km/h

255 (test: 260)

6,0s

Grad

Otvorena

Kombinirano

11.3

6.5

8.2

Potrošnja na testu

10.4l/100km

.

Izvor: Auto-info