Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliTesla Semi – autonomni električni kamion je budućnost transportnog prometa?

Tesla Semi – autonomni električni kamion je budućnost transportnog prometa?


Morgan Stanley procjenjuje kako bi i najmanji udio na tržištu kamiona mogao bi donijeti velike prihode za Tesla Motors koji se računaju u milijardama dolara.

Svi znate za Tesla Motors, kompaniju iz Kalifornije koja proizvodi elektromobile. Potaknuti uspjehom na tom tržištu odlučili su napraviti i prvi električni kamion. Je li to novi Tesla Semi?

Ako ste se vozili u nekom od električnih automobila ili ste ga barem vidjeli u živo, jasno vam je kako se radi o tehnološki vrlo naprednim vozilima koji se uvelike oslanjaju upravo na IT tehnologiju, ali i komunikacijske mogućnosti povezivanja putnika s Internetom. Isto tako, vjerojatno vam je poznat i naziv “infotainment” koji označava one pametne konzole u mnogim automobilima, a na kojima se nalazi navigacija, pregled karakteristika automobila, Bluetooth i druga povezivost, podaci o vremenskim uvjetima, satelitski radio i još puno, puno toga.

A što kada se sve to prebaci na tržište kamiona? Morgan Stanley procjenjuje kako bi i najmanji udio na tržištu kamiona mogao bi donijeti velike prihode za Tesla Motors koji se računaju u milijardama dolara. Iako je to još na nivou hipoteza, neke zgodne informacije pojavile su se ovih dana.

Jedan od naziva koji se počeo pojavljivati online je Tesla Semi, potencijalni novi električni kamion. Ako vam ovo zvuči dobro, što biste tek rekli da bi ovaj kamion mogao biti autonoman, što znači bez vozača? Uvelike se testiraju takvi automobili i pitanje je samo vremena kada će se pojaviti na cestama, no, kamioni bez vozača su samo još jedan korak dalje u razvoju auto industrije, ali i one tehnološke koja igra jednu od glavnih uloga u ovakvim vozilima. Ono što se također intenzivno testira je sistem zamjena baterija koji bi mogao biti i ključan kako kod elektromobila, a možda više i kod elektro-kamiona.

U svakom slučaju ovo je zanimljiva priča koja će se sigurno razvijati u bliskoj budućnosti.