Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliTesla autonomni automobili će prvi koristiti takozvane big data podatke

Tesla autonomni automobili će prvi koristiti takozvane big data podatke


U IT tehnologiji su itekako upoznati s pojmom “big data”. Tesla Motors će kao jedan od lidera u ovoj industriji pokušati iskoristiti i ove “masovne podatke”.

Big data se nerijetko povezuje i s pojmovima kao što su IoT (Internet of Things – Internet stvari) odnosno IoE (Internet of Everything – Internet svega). Čini se kako ekipa iz Tesla Motorsa namjerava iskoristiti prednosti koje donose ova ogromna količina podataka. Radi se i uređajima koji su povezani na Internet, a koji se mogu iskoristiti u različite svrhe.

Kompanija iz Silicijske doline namjerava vrlo brzo predstaviti automobil koji je u potpunosti samostalan i koji neće trebati vozača. Isto tako, radi se o automobilu koji je prepun nove tehnologije, ili bolje rečeno – koji će iskoristiti sve te podatke uza svoje potrebe autonomne vožnje.

Za početak će se ovi podaci koristiti u Teslinom “Autopilot driver” sustavu pomoći u vožnji, tako da automobil neće u potpunosti biti samostalan, no to bi se moglo dogoditi u bliskoj budućnosti.

Naravno, i neke druge kompanije razvijaju slične koncepte u nadi kako će i njihova autonomna vozila biti prepoznata. Jedna od njih je i Google, a koji su od 2009. godine u testiranju nove tehnologije napravili više od 2 milijuna kilometara.

Kada ćemo vidjeti prvi potpuno autonomni automobil teško je reći, no čini nam se kako se taj dan nekako ubrzano približava.