Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaTelefoniranje u vozilima dok upravljate automobilom – opasno je ili nije?
Telefoniranje u vozilima

Telefoniranje u vozilima dok upravljate automobilom – opasno je ili nije?


Što vi mislite – je li zaista telefoniranje u vozilima opasno ili to baš i nije tako. Jeste li ikada telefonirali dok ste upravljali automobilom. Evo što kaže nova stručna studija.

Najnovija studija koju je objavio britanski BBC govori kako je telefoniranje u vozilima za vrijeme vožnje manje opasno nego što se to zapravo smatra. Većina medija već godinama objavljuje kako bilo kakvo ometanje vozača ili bolje rečeno odvlačenje pažnje (bilo koje vrste) smatra se opasnom vožnjom i može prouzročiti prometnu nesreću. I telefoniranje vozača za vrijeme vožnje smatra se “odvlačenjem pažnje” i kao takvo opasno u prometu.

Sve ovisi kako gledate na te stvari. Svaka točka gledišta može imati i svoju drugu stranu, kao i svaka studija koja se može protumačiti na različite načine. No, treba u stvari pogledati što se najčešće događa u praksi, puno toga može biti i sigurnije i opasnije, pa tako i telefoniranje u vozilima.

Na britanskom Carnegie Mellon sveučilištu u londonskoj školi ekonomije analizirali su više od 8 milijuna automobilskih nesreća u osam američkih saveznih država. Studija je obuhvatila period od 2002. do 2005. godine i to u vremenu u 21 sat navečer. Ova je satnica odabrana iz jednostavnog razloga što mnogi američki operateri u to vrijeme nude besplatne pozive.

Analizirajući telefonske pozive i odgovarajuće prometne incidente, profesori Saurabh Bhargava i Dr. Vikram Pathania su zaključili kako prometne nesreće nisu uzrokovane telefoniranjem. U to vrijeme je velik broj Amerikanaca na cesti i statistika kaže kako se u to vrijeme nije povećao broj prometnih nesreća. Drugim riječima, telefoniranje u vozilima nije prepoznato kao uzrok prometnih nesreća.

“Ispočetka smo mislili kako su brojke netočne. Ponovo smo sve analizirali i provjerili brojke i vidjeli smo kako se ništa ne događa. Ono što smo otrkili je osjetno povećan broj telefonskih poziva, ali ne i veći broj prometnih nesreća”, rekao je dr. Vikram Pathania.

Dodatne detalje o studiji koja analizira telefoniranje u vozilima možete pročitati ovdje.

Telefoniranje u vozilima