Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliTajima Rimac E-Runner Concept_One najbrži elektromobil na svijetu došao i na 35. Buzetske dane!

Tajima Rimac E-Runner Concept_One najbrži elektromobil na svijetu došao i na 35. Buzetske dane!


Kao što je i najavljeno, u Buzetu se pojavio i najbrži elektromobil na svijetu, hrvatske je proizvodnje. Da, bio je to Tajima Rimac E-Runner Concept_One. Nije se utrkivao, ali je obogatio legendarnu utrku 35. buzetski dani.

Zanimljiva je priča koja se “zavrtjela” na utrci. Naime, ova je električna jurilica mogla i sudjelovati na brdskoj utrci, ali nije. Iz kuloara se moglo čuti kako je Tajima Rimac E-Runner Concept_One “van konkurencije”, odnosno daleko brži od svih ostalih bolida koji su sudjelovali na utrci tako da smo ga samo mogli vidjeti. Donosimo i ekskluzivne fotke iz Buzeta.

Radi se o trkaćem elektromobilu koji je legendarni Japanac, Nobuhiro “Monster” Tajima, vozio na vjerojatno najpoznatijoj brdskoj utrci na svijetu – Pikes Peak International Hill Climb, 2015. i 2016. godine. Na utrci je postigao maksimalnu brzinu od 233 km/h.

Inače je razvijen u suradnji s hrvatskom kompanijom Rimac Automobili i Monster Sport.

tajima-rimac-e-runner-concept_one-najbrzi-elektromobil-na-svijetu-dosao-i-na-35-buzetske-dane-02

Radi se o trkaćem elektromobilu nevjerojatnih karakteristika. Tajima Rimac E-Runner Concept_One razvija snagu od 1,1 MW (mega Watta), što je pretvoreno u nama bližu jedinicu 1.475 KS (konjskih snaga). Od 0-100 km/h ubrzava za nevjerojatnih 2,2 sekunde, odnosno od 0-200 km/h za samo 5,4 sekunde. Više detalja možete pronaći i na službenim stranicama.

tajima-rimac-e-runner-concept_one-najbrzi-elektromobil-na-svijetu-dosao-i-na-35-buzetske-dane-03

Kako bi vam bolje dočarali ovaj nevjerojatni trkaći bolid koji je dizajniran i proizveden u cijelosti u Hrvatskoj, svakako pogledajte dva videa u nastavku – prvi pokazuje priču o samom elektromobilu i njegovom razvoju, a drugi i cijelu Pikes Peak International Hill Climb brdsku utrku iz 2015. godine.