Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaSydney u Australiji prvi u svijetu dobio E-ink prometne znakove

Sydney u Australiji prvi u svijetu dobio E-ink prometne znakove


Glavne značajke ovih E-ink prometnih znakova su da se pune pomoću energije sunca, te su neškodljivi za okoliš.

U gradu Sydney u Australiji postavljeni su prvi E-ink prometni znakovi čime je ova metropola postala prvo mjesto na svijetu u kojemu se pri regulaciji prometa koriste ovakvi znakovi.

Ovi solarni E-ink prometni znakovi koriste istu tehnologiju koja se nalazi na nekim pametnim satovima i telefonima. Ta im tehnologija omogućava bolju vidljivost pri bilo kojoj vrsti osvjetljenja. Konkretno, u usporedbi sa normalnim prometnim znakovima E-ink znakove je mnogo lakše „pročitati“ bez obzira na doba dana i položaj sunca, a istovremeno ih je i mnogo lakše promijeniti s obzirom da se sve izmjene događaju bežično, putem interneta.

Australske su ceste i pomorske usluge razvile ove znakove u suradnji sa kompanijom Visionect te za E-ink prometne znakove tvrde kako su „100% samoodrživi prometni znakovi koje napaja solarna energija“. Za početak se ovakvi znakovi nalaze u mjestu New South Wales, a australska vlada bi zahvaljujući njima mogla uštedjeti mnogo novca s obzirom da neće stalno morati plaćati izradu novih znakova i promjene onih koji su već na cestama.

Mišljenja smo kako bi sve vlade, uključujući i našu trebale uvidjeti korist u ovakvom projektu s obzirom da E-ink znakovi mogu uspješno zamijeniti čak i privremeno postavljene znakove za čije se postavljenje i održavanje u velikim gradovima izdvajaju veliki novčani iznosi. Prednost ovih znakova kod vozača svakako je bolja vidljivost to jest čitljivost znaka u bilo koje doba dana, ali i pravovremena obaviještenost o radovima, nevremenu, novim prometnim regulacijama…

Sydney u Australiji prvi u svijetu dobio E-ink prometne znakove 02