Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiSvjetla po danu više nisu obavezna (pogled iz drugog kuta)

Svjetla po danu više nisu obavezna (pogled iz drugog kuta)


Prelaskom na ljetno računanje vremena, upotreba kratkih svjetala tijekom dana više nije obavezna. Hrvatska, kao i mnoge druge zemlje, uvela je obavezu korištenja svjetala po danu kako bi se poboljšala vidljivost vozila u prometu i smanjio broj nesreća. Postoje podijeljena mišljenja o tome koliko je ova metoda uspješna.

Znamo kako hrvatski  zakon nalaže paljenje svjetala po danu tijekom zimskih mjeseci.Glavni problem, vezan uz upaljena svjetla, jest povećana potrošnja. Dakako, ne radi se o velikim vrijednostima (uglavnom do 5%), no tokom duljeg vremenskog perioda razlika u potrošnji se itekako osjeti, a samim time ona se osjeti i na novčaniku, dok je ekološki aspekt također vrijedan spomena. Pored potrošnje goriva, na kućni budžet i prirodu negativno utječu i često pregaranje žarulja te opterećenje električnog sistema uslijed konstantnog korištenja. Proizvođači automobila pronašli su rješenje ovog problema u tzv. dnevnim svjetlima, koja su napravljena u LED tehnologiji i troše mnogo manje energije od kratkih svjetala koje sada koristimo, a pale se automatski pri davanju kontakta.

Ukoliko vozite automobil čija su svjetla već tvornički namještena da gore konstantno, na vas ova promjena neće utjecati i jedino što vam možemo savjetovati, kako bi kompenzirali tu razliku u potrošnji goriva, jest da vozite štedljivo i uvijek pri ruci imate set kvalitetnih rezervnih žarulja.