Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliSubaru BRZ predstavljen novinarima iz regije u Bistri kraj Vrhnike (Slovenija)

Subaru BRZ predstavljen novinarima iz regije u Bistri kraj Vrhnike (Slovenija)


Subaru BRZ, automobil koji je komapnija razvila s Toyotom, predstavljen je u dobrom društvu i ugodnom ambijentu gostilne Bistra kraj Tehničkog muzeja Slovenije.

Subaru BRZ je istinski sportski automobil kojeg pokreće 2.0-litreni Boxer motor sa direktnim ubrizgavanjem. Ovaj nam je motor dobro poznat, ali sa doradama koje je Subaru na njemu napravio (ugrađeno Toyotino D-4S ubrizgavanje) razvija nemalih 200 KS i 205 Nm okretnog momenta. Motor je uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, a po želji može se dobiti i jednostavan automatski mjenjač.

Predstavljeni BRZ izgleda jako dobro. Jednostavan dizajn daju mu elegantnu i sportsku notu istovremeno, a na cesti u pokretu izgleda još bolje. Moram priznati kako ovaj kompaktni coupe pravo osvježenje na prometnicama.

Ovaj je model opremljen novim „Sound Creator“ uređajem koji stvara bolji zvuk motora. To je mehanizam koji koristi pulsiranje iz usisnog sustava te dorađen zvuk motora dovodi u kabinu vozila. Subaru BRZ – regionalna prezentacija u Bistri (SLO)Zvuk motora nije stalno isti već se razlikuje ovisno o ubrzanju vozila. Nama se najviše svidio zvuk koji prodire u kabinu nakon 4.500 okr/min – izvanredno! Sa tako ugodnim „brujanjem“ motora audio sustav nam na probnoj vožnji nije ni trebao. 🙂

Iako sam za upravljačem sjedio tek 20-tak kilometara (i 20 km kao suvozač), to je bilo dovoljno za skoro sve režime vožnje. Kako smo se vozili po zavojitim i brdovitim cestama Bistričke okolice, imali smo mogućnost isprobati BRZ skoro do limita. Bilo je tu kreni-stani vožnje do kočenja sa 160 na 80 km/h i ulaženja u zavoje uz prateći zvuk cviljenja guma. Ipak, na testnoj vožnji imali smo zadatak pratiti Imprezu WRX STi sa vozačem koji dobro poznaje cestu.

Detaljni opis i doživljaj vožnje prenijet ću nakon dužeg testa Subaru BRZ-a, a sada ću samo reći kako se automobil bolje vozi nego bilo koji drugi model identične snage i konfiguracije. Naime, kod ovog je modela motor smješten vrlo nisko čime je dobiveno najniže težište automobila u klasi. Nisko težište i težina od svega 1.239 kg jamče čisti užitak u vožnji.

Ovaj kompaktni kupe nudi 2+2 raspored sjedala i vozi se na gumama dimenzija 215/45 R17. Cijena ovog modela nije pretjerana s obzirom na ponuđeno. Tako se novi Subaru BRZ može dobiti po cijeni od 261.900 kn u svim prodajnim salonima Subarua u RH.

Kako to da je Subaru BRZ – brz?
Evo i nekoliko podataka o Subaru BRZ koje nećete pronaći na drugim hrvatskim automobilskim portalima. Prvo moramo reći kako će se ovaj model prodavati u tri inačice, odnosno kao tri različita branda – Subaru će ga prodavati kao Subaru BRZ, Toyota će ga u Japanu i Australiji prodavati kao Toyota 86, a u Europi kao Toyota GT-86, te će ga Scion prodavati kao model Scion FR-S.

Druga stvar koja je zanimljiva je  zašto se BRZ zove BRZ? U hrvatskom jeziku to je odličan sinonim za “brzinu”, na što svi prvo pomisle, no radi se o skraćenici koja označava “Boxer, Rear-wheel drive, Zenith”, odnosno “Boxer Renaissance Zenith”. Evo, sad znate i ovu tajnu 🙂

Izvor: Auto-info.hr