Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaŠto mislite – koliko puta može Stop-Start sustav ponovo pokrenuti motora automobila?

Što mislite – koliko puta može Stop-Start sustav ponovo pokrenuti motora automobila?


Vozeći se po europi, sve ćete češće nailaziti na neuobičajene pojave – na semaforu kada se upali zeleno svjetlo, motori koji su prethodno bili ugašeni, pale se i pokreću automobil? A mi vas pitamo…

Kao što vidite u naslovu, postavili smo jedno vrlo jednostavno pitanje – što mislite koliko puta stop-start sustav (kojeg ima sve više automobila) može bez problema pokrenuti motor? Ili još bolje – kolika je garancija na stop-start sustav, koliko “paljenja” moda odraditi bez kvara? Odgovor je – više od milijun puta!

U Europi pa i u Americi sve je više automobila, pa i onih manjih, koji imaju stop-start sustav. Svi trče za smanjenom potrošnjom goriva, a ovo je jedna od tehnologija koja to omogućava. No, postavlja se pitanje koliko je pouzdan taj sustav, koliko može raditi i uništava li stalnim gašenjem i paljenjem sam motor.

Za početak recimo kako britanska kompanija Controlled Power Technologies (CPT) garantira kako će njihov stop-start sustav (SpeedStart) posao obaviti najmanje 1,2 milijuna puta. Na testiranjima su dnevno taj postupak ponovili čak 7.200 puta, a motor je bio ugašen u vremenskim intervalima od 5 do 25 sekundi.

Tajne start-stop sustava 02

Usporedbe radi, znate li koliko puta bi najmanje vaš “normalni” automobil mora upaliti bez kvara? Barem 30.000 puta. Očito je da se vidi velika razlika u brojkama. Razlog leži u vrlo izdržljivim komponentama od kojih je napravljen stop-start sklop. Kako današnji automobili mogu prevaliti veliku kilometražu, nerijetko i više od 500.000 kilometara, izdržljiv mora biti i ovaj sustav za koji možemo slobodno reći kako je još jedan tehnološki napredak u automobilima.