Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliSSC Ultimate Aero odlazi u mirovinu s posebnom XT inačicom, dolazi nova Tuatara

SSC Ultimate Aero odlazi u mirovinu s posebnom XT inačicom, dolazi nova Tuatara


Američki proizvođač superautomobila, SSC, inače nekadašnji Shelby Supercars, objavio je istovremeno tužnu i radosnu vijest. Nekad najbrži automobil na svijetu odlazi u mirovinu.

Naravno, riječ je o modelu SSC Ultimate Aero koji je jedno vrijeme bio i najbrži proizvodni serijski automobil na svijetu. Bilo je to 2007. godine, kada je s brzinom od 255 mph (410,55 km/h) ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, što mu je donijelo i kultni status.

Ipak, utrku je brzo izgubio od modela Bugatti Veyron Super Sport, koji je trenutno najbrži serijski automobil na svijetu s rekordom od 268 mph (431,48 km/h) i tu titulu drži već više tri godine.

SSC, sa sjedištem u West Richlandu (Washington, SAD), već radi na nasljedniku slavnog Ultimate Aero superautomobila. Navodno će se zvati Tuatara i ponovo bi trebao baciti rukavicu Bugattiju. No, Ultimate Aero neće u mirovinu otići tiho, nego uz posebnu inačicu – Ultimate Aero XT. Ovaj će superautomobil biti proizveden u vrlo ograničenoj seriji – samo pet primjeraka, imat će neke elemente novog Tuatara modela, kao što je i novi motor od 1.300 konja.

Radi se o twin turbo punjenom 7,0 litarskom V8 motoru kojeg je razvio SSC i koji je u potpunosti od aluminija. Na njega će biti spojen 7-brzinski “paddle” mjenjač, a pogon će biti na stražnjim kotačima. Od modela Tuatara dobit će i kočnice, sustav hlađenja i sustav ubrizgavanja goriva.

Zahvaljujući svim tim doradama, SSC Ultimate Aero XT je težak samo 1.273 kilograma. Od 0-100 km/h ubrzava za samo 2,8 sekunde, uz maksimalnu brzinu od oko 402,5 km/h. Novi Tuatara  trebao bi postići rekordnu brzinu od 439,5 km/h. Novi automobil neće samo biti lakši nego prethodnik, nego će biti i osjetno bolje aerodinamički riješen, što bi mu moglo ponovo vratiti titulu najbržeg serijskog automobila na svijetu.

I na kraju spomenimo kako se SSC Tuatara na proizvodnim trakama očekuje krajem ove godine. A onda kreću u rušenje rekorda…