Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportŠkoda predstavila Fabiju R5 Concept, homologacija gotovog auta sredinom 2015.

Škoda predstavila Fabiju R5 Concept, homologacija gotovog auta sredinom 2015.


Škoda je na sajmu u Essenu predstaviti Fabiju R5 Concept. Ovaj je automobil prva javno prikazana verzija novog trkaćeg auta, nasljednika Fabije S2000.

Essen Motor Show (traje do 7. prosicna) je najveći sajam tuning opreme i sportskih vozila u Njemačkoj, pa je razumljivo zašto je odlučeno da Fabia R5 Concept bude tamo premijerno prikazana.

SKODAFabiaR5ConceptCarEssen2

Šef Škoda Motorsporta Michal Hrabanek je homologaciju finalne verzije Fabije R5 najavio sredinom iduće godine. Nadamo se da će možda biti i prije. Kao i ostali automobili u toj klasi, Fabia R5 opremljena je 1.6 litrenim turbobenzincem i sekvencijalnim petstupanjskim mjenjačem, a masa će po pravilima biti manimalnih 1230 kg.

Iako do premijere na nekom rallyju ima još dosta vremena, već vlada veliki interes za Fabijom R5 od strane trkaćih ekipa koje će ga kupiti ili rentati. Nije ni čudo, jer Fabia S2000 je jedan od najuspješnijih relijaških auta proteklih godina, pa se očekuje da će i Fabia R5 biti konkurentna.

SKODAFabiaR5ConceptCarEssen3

Podsjetimo, ove godine s Fabijom S2000 osvojeno je Prvenstvo Europe (Esapekka Lappi), Prvenstvo Azijsko-pacifičke zone (Jan Kopecky) i pet nacionalnih prvenstava, a tu su i brojni naslovi prvaka proteklih godina.

Fabia S2000 predstavljena je 2009. godine i proglašena je najuspješnijim sportskim projektom u povijesti Škode.