Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiSergio Pininfarina, legendarni dizajner automobila, preminuo u svojoj 85. godini života

Sergio Pininfarina, legendarni dizajner automobila, preminuo u svojoj 85. godini života


Nakon duge i iscrpljujuće bolesti u svojem je domu u Torinu u Italiji preminuo legendarni dizajner Sergio Pininfarina, sin Battista Farine, osnivača poznate dizajnerske kompanije.

Pininfarina je u očevoj dizajnerskoj kući koja je poznata širom svijeta radio više od 40 godina, a neki njegovi dizajnerski uraci su jedni od najljepših i najznačajnijih automobilskih dizajna svih vremena.

Rođen je u Torinu u Italiji 1926. godine. Studirao je mehanički inženjering na Politehničkom fakultetu u Torinu, a diplomirao je 1950. godine. Nekoliko godina kasnije počinje raditi u obiteljskoj firmi. Zanimljivo, isprva je odbio mjesto generalnog menadžera, no ipak je prihvatio to mjesto 1961. godine, a pet godina kasnije, nakon očeve smrti, postaje i predsjednik kompanije.

Za vrijeme svog boravka u tvrtki Pininfarina značajno je pomogao u njenom radu i razvoju, tako da je ubrzo postala jedna od najcjenjenijih i najznačajnijih dizajnerskih kuća u svijetu, sve do današnjih dana. Neki od njegovih uradaka i danas su prepoznati, kao što su Fiat 124 Spider, Peugeot 406 Coupe, Ferrari Testarossa, te Ferrari Enzo i Ferrari Sintesi koncept. Kako je Pininfarina često rekao, najbolji dizajn je onaj koji je jednostavan i elegantan.

Uvijek je bio nekako samozatajan i povučen iz javnog života, posvećen svom poslu. Jedno od posljednjih pojavljivanja u javnosti bilo je 2008. godine, kada je imenovan za počasnog člana European Automotive Hall of Fame, gdje se nalazi i njegov otac.

Spomenimo i kako je bio oženjen suprugom Giorgijom, te je imao kćer Lorenzu i sina Paola, koji je trenutno predsjednik tvrtke Pininfarina. Drugi njegov sin, Andrea, tragično je poginuo 2007. godine na motoru.

Sergio Pininfarina, počivaj u miru, pamtit ćemo te po tvojim vječnim djelima…