Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportSebastien Loeb pobjedom u Španjolskoj najavio svoj odlazak iz WRC-a, ali djelomično

Sebastien Loeb pobjedom u Španjolskoj najavio svoj odlazak iz WRC-a, ali djelomično


Apsolutnom dominacijom u ovogodišnjoj sezoni, s 9 pobjeda u 13 utrka, i s osvojenih 270 bodova, Sebastien Loeb je postigao sve što je želio. I sada odlazi iz WRC-a ali “djelomično”.

Francuz je zaista postigao sve što je mogao. Devet sezona za redom dominira WRC prvenstvom i s pravom možemo reći kako se radi o najvećem reli (možda i općenito) vozaču svih vremena. Nitko nikada nije tako dominirao u nekom prvenstvu, a svi znate kako je reli “kraljica autosporta” i jedna od najtežih autosportskih disciplina.

Loeb je ostvario 76. pobjeda u FIA World Rally Championshipu. U svih ovih devet godina samo je jednom bio u ozbiljnoj opasnosti da izgubi titulu svjetskog prvaka, kada mu je ozbiljno zaprijetio Mikko Hirvonen koji je tada vozio za Ford. Na Loebovo mjesto u Citroen timu ponovo se vraća Dani Sordo, koji će voziti uz Mikku Hirvonena.

Loeb je na novinarskoj konferenciji nakon utrke u Španjolskoj potvrdio kako odlazi iz WRC prvenstva, ali je isto tak rekao kako će voziti neke utrke u WRC prvenstvu. Također je potvrdio kako se osjeća “neobično”, no ne povlači se u vozačku mirovinu, to je sigurno. Spominje se i njegov odlazak u WTCC prvenstvo (World Touring Car Championship), koje postaje sve atraktivnije. Ipak, nije isključeno da će se vratiti u WRC prvenstvo i pokušati deseti put osvojiti titulu svjetskog prvaka.

Sebastiana Loeba ćemo u WRC-u pamtiti kao jednostavno nedostižnog za konkurenciju, kao da je vozio sam svoju ligu iznad svih. Bio je nedodirljiv, pogotovo po asfaltnim relijima, ali i po rezultatima i po lakoći vožnje. Toliko je bio bolji od ostalih da je ponekad zaista izgledalo kao da vozi u vlastitoj klasi. Sve što možemo reći je – Loeb, hvala na razvoju autosporta, hvala na sjajnim vožnjama, hvala na svemu!

Podsjećamo vas kako iduća sezona 2013 u WRC prvenstvu počinje relijem u Monte Karlu (Rallye Monte-Carlo) i to već 15. siječnja, za nešto manje od dva mjeseca.