Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportSebastianu Vettelu pobjeda i prvenstvo, Red Bullu ono konstruktorsko

Sebastianu Vettelu pobjeda i prvenstvo, Red Bullu ono konstruktorsko


Sjajnom vožnjom i bez greške pobjedu u posljednjoj utrci Formule 1 za VN Abu Dhabija odnio je odlični Sebastian Vettel. Da stvar bude bolje, kompletan rasplet utrke donio mu je ono što je potiho priželjkivao, a to je titula svjetskog prvaka. To se i dogodilo – Vettel je vozački svjetski prvak, Red Bull konstruktorski prvak!

Posljednja sezonska utrka Formule 1 vožena za VN Abu Dhabija nije bila jedna od onih ljepših za gledatelje. Nije bilo puno vozačkih nadmudrivanja, dakle jako malo prestizanja, čak i kroz boksove. Velik je ulog u igri – naslov svjetskog prvaka! Četiri vozača su bila u igri – Alonso, Webber, Vettel i Hamilton. Britanca u McLarenu mogli smo odmah odbaciti jer mu je trebala praktički pobjeda i vrlo loši rezultati ostale trojice kako bi postao svjetski prvak. No, nećemo sada kalkulirati, sve smo vidjeli na stazi. Puno drugih elemenata odigralo je stvari na stazi koji nisu očekivani, a koji su išli na ruku Sebastiana Vettela. No, idemo redom.

Start utrke bio je čist. No, nakon nekoliko zavoja show je napravio Michael Schumacher u Mercedes GP-u koji se izvrtio i napravio krkljanac. Stvar je izgledala prilično gadno jer je Nijemčev bolid "zajašio" Force India bolid s Vitantoniom Liuzzijem. Izlazi Safety Car i ostaje do 6. kruga. Neki su to bolidi iskoristili i odmah otišli promijeniti gume što je malo ispremiješalo stvari, najviše u taktici, na ruku tada vodećeg Vettela, ali sve protiv Alonsa.

Djelomično SC, a djelomično odlasci u boks promijenili su odnose na stazi. Ključnu ulogu odigrali su Renaultovi bolidi čiji su vozači dobrano usporili kandidate za prvake – Kubica Alonsa, a Petrov Alonsa. Tada je sve izgledalo izgubljeno za Alonsa. u 48. krugu odrađeni su svi ključni odlasci u boks, Alonsu je falila "jedna dlaka" za osvajanje prvenstva.

Evoi tabelarnih rezultata. Vozačku i konstruktorsku ljestvicu potražite ovdje.